maandag 17 februari 2014

Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra gouden schaatssters winterspelen Sotsji @ Dutch Babes


Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra gouden schaatssters op winterspelen in Sotsji

Ter Mors houdt Wüst af van goud op 1500 meter
Jorien ter Mors is zondag voor het eerst in haar loopbaan olympisch kampioene geworden. De van origine shorttrackster bleef in Sotsji op de 1500 meter op de langebaan titelverdedigster Ireen Wüst voor.

Het brons ging naar Lotte van Beek, waardoor net als eerder op de vijf kilometer en 500 meter voor heren het volledige podium Nederlands is. Door de vierde plaats van Marrit Leenstra is zelfs de gehele top vier Oranje.

Het is voor het eerst dat het podium bij een vrouwenafstand door drie Nederlandse rijdsters en Dutch babes wordt ingenomen.

De laatste keer dat een land de eerste vier plaatsen bezette op een onderdeel was in 1972. Oost-Duitsland leverde toen de top vier in het rodelen bij mannen.

De 24-jarige Ter Mors, die zaterdag nog vierde werd op de 1500 meter bij het shorttrack, startte al in de laatste rit voor de dweilpauze en reed in een race met relatief weinig verval naar een persoonlijke toptijd van 1.53,51.

In de tweede helft van de schaatsmijl beten alle andere schaatssters zich stuk op het nieuwe olympische record van Ter Mors.

Wüst, die hoopte de vierde olympische titel uit haar carrière te behalen, kwam in de vijftiende van achttien ritten nog het dichtst in de buurt, maar de TVM-kopvrouw kwam met 1.54,09 tekort voor haar tweede gouden medaille in Sotsji. De Brabantse veroverde eerder op de 1000 meter al zilver.

Ter Mors, de regerend Nederlands kampioene op de 1500 meter, zat maar twee tienden boven het wereldrecord op een laaglandbaan dat Wüst in Thialf bij het olympische kwalificatietoernooi in december neerzette.

De schaatsmijl op de langebaan was al de negende race van de vrouw uit Enschede op deze Spelen. Ter Mors komt later deze Spelen bij het shorttrack ook nog uit op de 1000 meter en ze zit in de selectie voor de ploegenachtervolging op de langebaan.

Van Beek, vorig jaar tweede bij de WK afstanden in Sotsji, klokte in de slotrit 1.54,54 en werd daarmee derde. Het brons is voor de 22-jarige Nederlandse de eerste olympische medaille uit haar loopbaan voor de nieuwe bekende Nederlandse vrouw.

Haar sexy teamgenote Marrit Leenstra kwam in rit dertien als eerste schaatsster op minder dan drie seconden van Ter Mors. De Friezin kende echter een matige slotronde en eindigde met 1.56,40 als vierde.

De Russische Yuliya Skokova was op plek vijf de eerste buitenlandse. De Russische noteerde een tijd van 1.56,45, bijna drie seconden langzamer dan Ter Mors.

Christine Nesbitt, de wereldkampioene van 2012, stelde wederom teleur met een zeventiende plaats in 1.58,67. Martina Sablikova, die vier jaar geleden derde werd in Vancouver, had zich al voor de race afgemeld.

Het goud van Ter Mors is de vijfde olympische titel voor Nederland in Sotsji. Daarmee evenaart de Oranje-ploeg het record op de Winterspelen van Nagano, toen Marianne Timmer (twee keer), Gianni Romme (twee keer) en Ids Postma olympisch kampioen werden.

Nederland staat nu weer tweede in de medaillestand met vijf keer goud, vijf keer zilver en zeven keer brons. Alleen Duitsland (zeven keer goud, drie keer zilver, twee keer brons) doet het voorlopig beter.

Het is de vijfde keer dat een Nederlandse de beste is op 1500 meter bij de Spelen, na Annie Borckink (1980), Yvonne van Gennip (1988), Marianne Timmer (1998) en Wüst (2010).

Wüst wil goud met Ter Mors

Ireen Wüst zei ervan uit te gaan dat de keuze voor de ploegachtervolging zal vallen op de drie medaillewinnaars van de 1500 meter: Jorien ter Mors, Wüst, Lotte van Beek. "Natuurlijk heb ik Ter Mors er graag bij."

"We hebben drie heel sterke vrouwen met wie we voor goud moeten gaan. Dat zijn we aan onze stand verplicht. Als we nu geen goud winnen op dit onderdeel., weet ik het ook niet meer”, aldus Wüst, die met het zilver op de 1500 meter inmiddels zes medailles achter haar naam heeft staan. Dat is een evenaring van het record van Rintje Ritsma.

Arie Koops zal in zijn rol als bondscoach voor de ploegachtervolging uiterlijk woensdag de opstellingen bekendmaken voor zowel de mannen als de vrouwen. Beide ’team pursuits’ staan vrijdag en zaterdag op het programma.


De achtervolgingsploeg bij de vrouwen bestaat uit Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek. Van deze vijf dames mogen er maximaal vier rijden in Sotsji.

Ter Mors bouwt feestje in Holland House: 'Super mooi'

Hoewel haar hart ligt bij het shorttrack onderstreepte Jorien ter Mors zondag tijdens de huldiging in het Holland Heineken House dat ze heel blij is met haar olympische titel op de 1500 meter. 'Dit is super mooi', zei ze nadat ze samen met Ireen Wüst en Lotte van Beek door de fans was toegejuicht. 'Ik ging voor het hoogst haalbare en dat is gelukt. Ik heb flink gebaald na de vierde plaats bij het shorttrack, maar ik heb vanochtend de knop omgezet. Het was een nieuwe dag met nieuwe kansen en dan haal je goud.'

Wüst baalde van het missen van de titel, maar de winnares van het zilver had vooral mooie woorden voor Ter Mors. 'Ze is op het juiste moment boven zichzelf uitgestegen. Daar kun je alleen maar veel respect voor hebben en dat heb ik ook.'

Michel Mulder keek met onder anderen broer Ronald, Stefan Groothuis en een grote Nederlandse begeleidingsequipe met bewondering naar de ereronde van de 'gouden' Jorien ter Mors. 'Wat een prestatie zeg. Sow!', zei Mulder. 'Dit is een wel een heel dikke 1, 2, 3. En er zit nog een 4 bij ook. Wat een superoptreden zeg.'

Michel Mulder, zelf goudenmedaillewinnaar van de 500 meter en winnaar van het brons op de 1000 meter, wist na de race van Ter Mors dat zélfs Ireen Wüst het heel lastig zou krijgen. 'Dit was zo rap. Dit ging richting de race van Ireen zelf in Thialf tijdens het OKT. Wat een rit! Ik wist dat het heel moeilijk zou worden.'

Mulder vond het niet gek dat een shorttrackster alle pur-sang-schaatssters in de Adler Arena had afgetroefd. 'Als je denkt dat wij misschien niet zo blij zijn met Jorien als winnares, heb je het helemaal verkeerd. Nee, ze komt niet uit de echte schaatswereld. Ik toch ook niet! Ik kom uit het skeeleren', zei Mulder een tikkeltje geïrriteerd.

Met gouden race geeft Ter Mors overleden vader mooiste cadeau

Jorien ter Mors (24), de shorttrackster die bijklust als langebaanschaatser, werd gisteren dé surprise van Sotsji. Ze won goud op de 1500 meter. Haar grootste fan, vader Henk, was er niet bij; hij overleed in mei aan kanker. Deze titel was voor hem.

Wat zou haar vader trots zijn geweest, toen Jorien ter Mors gisteren glansrijk olympisch kampioen werd op de 1500 meter, de koningsafstand. Misschien keek hij van bovenaf wel stiekem toe.

Geen man die trotser was op zijn dochter dan deze metaalarbeider uit Enschede. Hij was haar trouwste fan, jarenlang trokken ze samen op. Hij een binnenvetter, zij een flapuit. Ze hadden nog plannen om samen in Oostenrijk een lange toertocht op natuurijs te maken. Dat was hun niet gegund. Henk ter Mors overleed in mei vorig jaar aan kanker.

'Als ik iets win in Sotsji, dan zal ik dat aan hem opdragen. Dat weet hij, dat heb ik mijn vader van tevoren al verteld', zei de schaatsster, aan de vooravond van de Winterspelen. Gistermiddag loste ze haar belofte in.

Het goud van Jorien voor Henk was binnen. Nuchter als altijd bekende ze dat het 'een speciale medaille' voor haar was, aan het eind van 'een zwaar jaar'. 'Maar we zijn er nog niet, hè', zei ze nuchter. Ter Mors is in Sotsji bezig aan een bijzondere missie, want ze combineert het shorttracken (met rondjes van 111 meter) met het langebaanwerk (400 meter). Ze start op zes onderdelen en heeft er nog twee te gaan.

De liefde voor het schaatsen krijgt Jorien ter Mors, geboren op 21 december 1989 in Enschede, met de paplepel ingegoten. Vader Henk is een fanatiek schaatser, die zijn dochter als klein meisje al meeneemt met tochten op het natuurijs.

Bloemsierkunst
Als Jorien 11 jaar is, raakt ze in de ban van het shorttracken. Dat gaat haar zo goed af, dat ze op 17-jarige leeftijd, met een vmbo-diploma bloemsierkunst op zak, naar Heerenveen verhuist. Ze voegt zich bij nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter, waar ze respect afdwingt met haar ongebreidelde werklust. Opgeven doet ze nooit.

'Ik heut maar door', zegt Ter Mors, alias De Heut. In 2012 maakt ze voor het eerst een uitstapje naar het langebaanschaatsen. In Thialf wint ze onverwacht de titel bij de NK allround. De hele schaatswereld, de verrassend verslagen Ireen Wüst voorop, staat perplex.

Via de tv maakt ook heel Nederland kennis met vader Henk. Wanneer zijn dochter haar ereronde rijdt, stopt ze om hem haar lauwerkrans om te hangen. 'Mijn vader is ernstig ziek, heeft alvleesklierkanker', legt Ter Mors dan uit. 'Ik ben zo blij dat hij dit kan meemaken, want volgend jaar is hij er waarschijnlijk niet meer.'

Ze toont zich een topsporter in hart en nieren, die zich op haar missie naar Sotsji goed kan afsluiten voor het leed in de familie. Ter Mors heeft ook een zus, die lijdt aan een ernstige spierziekte.

Overleden
In mei vorig jaar komt het lang verwachte telefoontje: vader Henk is overleden. Jorien verblijft op trainingskamp in de Franse Pyreneeën en gaat naar huis voor de crematie. Van de lauwerkrans, gewonnen bij het NK, wordt een bijzonder bloemstuk gemaakt. Als de uitvaart achter de rug is, reist de shorttrackster snel terug naar Fontremeu, want in de aanloop naar haar olympisch seizoen wil ze liefst geen trainingsuur missen.

Haar hoofd is 'als een rollercoaster', maar in Azië, bij de eerste World Cups, hervindt ze de rust. 'Mijn vader had gewild dat ik meteen verder zou gaan met waar onze liefde ligt', blikt ze later terug op die roerige zomer.

De weg naar Sotsji verloopt niet vlekkeloos, want kort voor het kwalificatietoernooi wordt ze ziek. Als shorttrackster heeft ze haar olympische tickets al op zak, voor de langebaan haalt ze op het nippertje een startbewijs voor de 1500 meter binnen.

Uitgerekend op die afstand zet ze in de Adler Arena een dikke punt achter een emotioneel bewogen jaar. Met die gouden race geeft ze haar vader postuum het mooiste cadeau dat ze kon bedenken.

Shorttrack blijft hoofdsport voor emotionele Ter Mors
Jorien ter Mors had zondag bij de 1500 meter op de langebaan extra kracht gehaald uit haar teleurstellende vierde plek op de 1500 meter shorttrack van een dag eerder.

"Ik heb de laatste ronde die frustratie wel even gebruikt", gaf de nieuwe olympisch kampioene zich bloot.

Dat Ter Mors op zaterdag nipt het podium miste bij het shorttrack, kwam namelijk hard aan. "Het shorttrack is belangrijker voor me en hot. Ik ben daar al vier jaar elke dag mee bezig. Het langebaanschaatsen doe ik pas anderhalf jaar. Ik had de medaille van vandaag graag ingeruild voor een shorttrackmedaille."

"Ik had gisteren het gevoel dat ik alles verloren had. Alles waar ik vier jaar voor had gewerkt", vertelde Ter Mors. "Maar ik wist ook dat ik niet al die tijd zo hard gewerkt had om bij de pakken neer te gaan zitten."

En dus stond Ter Mors vol goede moed aan de start van de 1500 meter langebaan. Dat ze aan het eind van de dag met de eerste tijd op het scorebord stond, verbaasde haar. "Dit komt als een verrassing", zei ze. "Ik ging voor een medaille en dat het goud is, is geweldig."

"Ik was niet zozeer tevreden over de tijd, maar vooral over de manier waarop ik gereden had. Ik wist wel dat de rest daar niet één, twee, drie onder zou gaan", vertelde ze. Daarnaast had Ter Mors genoten van haar vorm. "Het geeft een machtig gevoel als je niet zo snel verzuurt."

Toen duidelijk was dat ze gewonnen had, kwamen er veel emoties los bij Ter Mors. Dat was voor een deel de frustratie van het verlies op de shorttrackbaan, maar ook de herinnering aan haar vader die afgelopen zomer overleed. "Het was een zware zomer voor me. Dus ik ben blij dat ik dit gedaan heb."

Ze vierde haar overwinning alleen op het middenterrein, al kwam de teleurgestelde winnares van het zilver Ireen Wüst de Twentse meteen feliciteren. Haar coach Jeroen Otter zat koeltjes op de tribune. "Moet ik dan als coach naast haar gaan springen?”, vroeg hij zich hardop af.

Met het goud zijn de Spelen van Ter Mors nog niet geslaagd. "We zijn er nog niet. Ik hoop zeker nog met een shorttrackmedaille naar huis te gaan."

Ter Mors was zich bewust van haar bijzondere prestatie. 'Ik begrijp wel dat het niet de gewoonste zaak van de wereld is dat iemand zomaar goud wegkaapt hier." Het brengt de vrouw uit Enschede niet aan het twijfelen over haar toekomst binnen het shorttrack. Dat blijft haar hoofdsport.

"Volgend jaar zal ik in ieder geval ook nog langebanen. Daarna zien we wel weer verder", zei ze. Zelfs een dik betaald contract bij een langebaanploeg zal haar niet van dat idee af kunnen brengen.

Natuurlijk was Jorien ter Mors blij met haar gouden medaille. Dolblij zelfs, en ongekend emotioneel. Maar ergens leek het ook te wringen. Een shorttrackster die goud wint bij langebaanschaatsen deed vanmiddag flink wat stof opwaaien bij de schaatsers én shorttrackers. Bovenal door Ter Mors' antwoorden en de opmerkingen van Jeroen Otter, de bondscoach van de shorttrackers, die bij NOS-analyticus Rintje Ritsma, die samen met Paulien van Deutekom bij Dione de Graaff aan tafel zit,  in het verkeerde keelgat schoten.

De pijn van de gemiste kans gisteren op de 1500 meter shorttrack, waar Ter Mors vierde was geworden, zat erg diep.

Zelf dacht ze dat het goud van vandaag zijn basis vond in de houten medaille van gisteren. 'Ik kon vandaag in die laatste ronde nog net even mijn teleurstelling van gisteren kwijt. Het voelde toen alsof ik alles had verloren waarvoor ik vier jaar lang ontzettend hard heb gewerkt. Maar na een goede nacht kon ik de knop wel weer omzetten. Geweldig dat ik hier dan goud win. Het is natuurlijk niet de gewoonste zaak van de wereld dat ik hier als shorttrackster goud win. Al zou ik deze plak dolgraag willen inruilen voor een shorttrackmedaille.'

De opmerking bevatte tal van vraagtekens. Is er nu liefde tussen langebaanschaatsers en shorttrackers? Verdragen de 'culturen' elkaar wel? Jeroen Otter, bondscoach van de shorttrackers, gooide meteen na het goud van Ter Mors olie op het vuur bij de NOS. Hij zou deze gouden medaille zonder twijfel willen inruilen voor een bronzen plak bij het shorttrack.

De opmerkingen van Otter leidden weer tot verontwaardiging bij Rintje Ritsma, de oud-schaatser die tijdens de Winterspelen analyticus is. 'Als ik hem zo hoor, denk ik dat hij een klap van de molen heeft gehad', zei Ritsma in het provisorische NOS-studiootje bij Dione de Graaff en Paulien van Deutekom in de Adler Arena. 'Ik vind het heel denigrerend naar het langebaanschaatsen. Je moet trots zijn op deze medaille, zeker hoe zij het heeft gedaan in een olympisch record. Jorien is ook geen koekenbakker. Als je zegt dat je deze medaille liever inruilt voor brons bij het shorttrack, zeg ik: dan hadden ze hier niet moeten gaan staan.'

Ter Mors begrijpt Otter in elk geval goed. 'Shorttrack ligt gewoon heel dicht bij me.' Later zei ze ook: 'Of ik zou overstappen naar een langebaanploeg als ik heel veel geld zou krijgen? Nee! Ik blijf shorttracken. Je maakt me niet blij met langebaanschaatsen.'

Op de tribunes - waar een flink pak Nederlandse olympische medaillewinnaars bij elkaar zat, onder wie Gianni Romme, Stefan Groothuis en de broers Michel en Ronald Mulder was leek er allerminst sprake van een uitgelaten stemming. Alsof de pijn van Wüsts tweede plaats dieper zat dan de vreugde voor Ter Mors' goud.

Mulder, geïrriteerd: 'Als je denkt dat wij misschien niet zo blij zijn met Jorien als winnares, heb je het helemaal verkeerd. Nee, ze komt niet uit de echte schaatswereld. Ik toch ook niet! Ik kom uit het skeeleren.'

Leenstra: 'Ik was niet goed genoeg'

Marrit Leenstra eindigde zondag als vierde op de 1500 meter bij de Olympische Spelen. Bij andere Spelen was dat voor een Nederlandse schaatsster een goede prestatie geweest en had ze veel in de belangstelling gestaan, maar door de sterke prestaties van de Oranje-rijders tel je zonder medaille in Sotsji nauwelijks mee.

'Het was een goede race, ik ging weg zoals ik wilde. Ik kon het tempo echter niet vasthouden in de laatste ronde', aldus Leenstra. 'Ik heb niet het idee dat ik ergens iets heb laten liggen. Als je kijkt naar de andere Nederlandse vrouwen, was ik net niet goed genoeg.' Marrit Leenstra heeft echter wel een andere prijs gewonnen, die van de meest sexy Olympische Nederlandse schaatsster. In een internet verkiezing kwam Marrit als winnares naar voren als de meest favoriete schaatsster die men het liefst naakt op de cover van Playboy wil zien met foto's.

'Als we geen goud bij achtervolging winnen, weet ik het niet meer'

De Nederlandse schaatssters waren voor aanvang van de Spelen de grootste kanshebsters op het goud bij de ploegachtervolging. Na de sterke prestaties van Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra op de 1500 meter is die favorietenrol alleen maar groter geworden.

'Als je kijkt naar het podium vandaag, dan hebben we gewoon een heel sterk team', sprak Wüst na haar zilveren medaille. 'Als we nu geen goud winnen, weet ik het ook niet meer.'

De Nederlandse vrouwen stelden de vorige twee Spelen teleur op het onderdeel achtervolging en liepen in Turijn en Vancouver een medaille mis.

Teleurgestelde Wüst: 'Alle respect voor Jorien'

Vooraf gold Ireen Wüst als de topfavoriete om de 1500 meter te winnen bij de Olympische Spelen in Sotsji. Jorien ter Mors was de titelverdedigster zondag echter te snel af en ging er met het goud vandoor, Wüst moest genoegen nemen met zilver. 'Alle respect voor Jorien. Ze reed een supertijd en een superrace. Ik ben op waarde geklopt', zo toonde Wüst zich een sportief verliezer.

'Ik baal wel een beetje, dat moet ik eerlijk toegeven. Ik had wel het idee dat ik het in me had om haar tijd te verbeteren', aldus de nummer 2 van het koninginnennummer in het langebaanschaatsen. Ter Mors reed 1.53,51, ruim een halve seconde sneller dan Wüst. 'Ik was misschien iets te gretig.'

Hoewel Wüst al een flinke medailleoogst heeft met goud op de 3000 meter, zilver op de 1000 meter en nu dus ook zilver op de 1500 meter, rest er voor haar nog een groot doel. 'Ik wil absoluut goud op de ploegachtervolging, als dat niet goed komt, dan weet ik het niet meer.'

Wüst: 'Uiteindelijk moet ik ook gewoon blij zijn met zilver, dat is ook een knappe prestatie. Ik hoef me niet te schamen, maar het verlies van goud is voor jezelf wel even moeilijk. Ik gun het Jorien ook van harte, maar mezelf net iets meer', besloot de winnares van zilver.

TER MORS PAKT WÜST TITEL AF

Niet Ireen Wüst, maar Jorien ter Mors heeft verrassend de olympische macht op de 1500 meter gegrepen. Op indrukwekkende wijze werd de torenhoge favoriete en titelverdedigster verslagen en onttroond. Voor Ter Mors hing de vlag in top. Wüst pakte weliswaar zilver, maar bleef in de Adler Arena diep teleurgesteld achter.

Het bleef niet bij goud en zilver. Ook het brons was voor Nederland. Naast Ter Mors en Wüst besteeg ook de pas 22-jarige Lotte van Beek (1.54,54) het podium. De derde (!) 'sweep', na de eerdere Oranje-successen op de 500 en 5000 meter bij de mannen. Voor Marrit Leenstra waren de druiven zuur. Met een tijd van 1.56,40 eindigde de teamgenote (bij Corendon) van Van Beek op de ondankbare vierde plek.
Olympisch record

Ter Mors legde voor de dweilpauze direct de lat (te) hoog. Met 1.53,51 verbeterde de 24-jarige Enschedese het olympisch record (1.54,02) van Anni Friesinger uit 2002. De opluchting straalde van haar gezicht af en handkusjes vlogen richting het uitzinnige publiek. Iedereen beet zich - inclusief Wüst - stuk op deze toptijd, zo zou een uurtje later blijken.

Wüst verscheen in rit 15 weliswaar als dé grote favoriet aan de start, maar kon die status niet waarmaken. Haar tijd van 1.54,09 was tot haar ontsteltenis 'slechts' goed voor zilver.

De verslagenheid was groot. Wüst kon amper geloven welk scenario zich op de 1500 meter had voltrokken. Zwaar aangeslagen zat ze op het bankje. Troostende woorden van coach Gerard Kemkers ten spijt. Bij Ter Mors waren er tranen van blijdschap. "Alles wat ik heb meegemaakt het afgelopen jaar. Mooie dingen, maar ik heb ook mijn vader verloren. Dit is gewoon geweldig", zei de nieuwe olympisch kampioene.
Shorttrack

Doelbewust had Ter Mors vooraf alles op het shorttrack gezet. "Een olympische medaille bij het shorttracken is echt een unicum, dat is nog nooit gepresteerd", gaf ze voor de Winterspelen aan liever een medaille bij het shorttrack te winnen dan bij het langebaan schaatsen.

Bij het shorttrack viel Ter Mors gisteren in het Iceberg Stadion nog net buiten het podium, een dag later schitterde ze slechts honderden meters verderop in de Adler Arena.

Eind goed, al goed? Of wil Ter Mors per se die olympische shorttrackmedaille? Dat laatste zeker, zo bleek in de wandelgangen van de Adler Arena. "Liever brons bij het shorttrack dan goud hier. Dat geldt ook voor haar", waren de alleszeggende woorden van Jeroen Otter, de bondscoach van de shorttracksters. De blijdschap was er echter niet minder om.
Mijlpalen

Voor Nederland houdt het succes niet meer op. Met vijf keer goud, vijfmaal zilver en zeven keer brons sneuvelen in Rusland alle records. Alleen Duitsland scoort in het medailleklassement beter. Nederland topsportland.

Jorien ter Mors barstte na het behalen van haar sensationele gouden medaille op de 1500 meter in tranen uit tijdens een korte, emotionele reactie voor de camera van de NOS.

Ter Mors verloor afgelopen mei haar ernstig zieke vader Henk. "Alles wat ik heb meegemaakt het afgelopen jaar... Mooie dingen, maar ik heb ook mijn vader verloren. Dit is gewoon geweldig", zei de schaatsster in tranen, denkend aan de man die haar de passie voor het schaatsen meegaf. "Ik heb er geen woorden voor. Bizar om hier op de baan waar je het niet verwacht olympisch kampioene te worden."

Nadat haar vader was overleden, slaagde ze er lange tijd niet in haar gedachten opzij te zetten en zich volledig op het schaatsen te focussen. "Ze was wel aanwezig, maar eigenlijk was ze er niet", beschreef bondscoach Jeroen Otter eerder dit seizoen hoe het er in de zomermaanden aan toeging.

Ter Mors wist tot nu toe geen medaille te veroveren bij het shorttrack. Na het behalen van het goud werd Ter Mors gefeliciteerd door de winnares van het zilver, de topfavoriete Ireen Wüst.

Boosheid en berusting vochten bij Ireen Wüst om voorrang na het behalen van zilver op de 1500 meter bij de Winterspelen in Sotsji. "Ik baal wel een beetje", drukte topfavoriete Wüst zich ietwat voorzichtig uit. "Ik moet hier eigenlijk blij mee zijn, maar nu voelt het nog als verlies. Ik heb het goud verloren, dit was niet de race van mijn leven."

Wüst toonde zich een sportief verliezer door haar waardering voor de gouden Jorien ter Mors uit te spreken. "Ik ben hier op waarde geklopt. Alle respect voor Jorien. Ze reed een supertijd en een superrace. Ik gun het haar heel erg, maar mezelf natuurlijk altijd nog een klein beetje meer", aldus de Brabantse, die eerder deze Spelen al goud won op de 3000 meter. Uit waardering drukte ze Jorien tegen haar borsten.

Wüst keek niet helemaal tevreden terug op haar race die goed was voor het zilver. "Ik was misschien wel iets te gretig en teveel bezig met mijn rondetijden. Ik was teveel aan het werken en tegen mezelf aan het vechten. Ik heb geen slechte tijd neergezet, maar wel een halve seconde te langzaam."

De schaatsster wil nu haar tweede goud halen op de ploegenachtervolging. "Op de vijf kilometer wil ik ook wel voor een medaille gaan, maar daar ga ik niet even het goud ophalen. Ik wil nu nog één ding en dat is goud op de achtervolging."

Nederland is dankzij de drie medailles op de olympische 1500 meter met stip gestegen in het medailleklassement. Eerder op de dag stond Nederland nog op de 7e plek, maar na het hernieuwde Oranje-succes hoeft onze equipe alleen nog Duitsland voor zich te dulden.

Alle records sneuvelen tijdens de Winterspelen in Sotsji. De mijlpaal van Nagano (1998) is inmiddels ruimschoots verbroken. Na iets meer dan een week staat de teller op 17 (!) plakken. Geen enkel land presteerde dat tot op heden in Sotsji.

Vijf keer goud, vijfmaal zilver en zeven keer brons zorgen dus nu al voor de succesvolste Spelen in de Nederlandse sportgeschiedenis.

In de Adler Arena zorgden de Nederlandse schaatssters voor de derde 'sweep'. Na de victorie op de 500 en 5000 meter bij de mannen beklommen dit keer Jorien ter Mors (goud), Ireen Wüst (zilver) en Lotte van Beek (brons) het podium.

Jorien ter Mors kon zondag rekenen op de steun van haar collega's. De Enschedese, die ook als shorttrackster van de partij is in Sotsji, maakte op de 1500 meter langebaan indruk met een toptijd.

Op de tribune schreeuwden de shorttrackcollega's van Ter Mors haar naar een olympisch- en baanrecord van 1:53.51.

Ter Mors kwam zaterdag nog in actie op de 1500 meter shorttrack. Daar viel ze met een vierde plaats net naast het podium. "Hier kwam ik niet voor", liet de Enschedese toen direct weten.

De shorttrack-collega's van Jorien ter Mors, met links de bronzen Sjinkie Knegt, schreeuwen hun collega naar een toptijd.

Knuffel Wüst voor Ter Mors

Ireen Wüst baalde na haar olympische race op de 1500 meter dat ze er niet in slaagde de tijd van Jorien ter Mors te verbeteren. Toch bracht de titelverdedigster het op om direct naar haar gouden concurrente te rennen en haar te feliciteren.

Topfavoriete Wüst moest genoegen nemen met zilver op de afstand die ze dolgraag wilde winnen. Lotte van Beek werd derde en pakte brons. De vierde plek was ook nog voor een Nederlandse: Marrit Leenstra.

Ruim 4,4 miljoen mensen hebben zondag op televisie gezien hoe Nederland de 1500 meter schaatsen voor vrouwen domineerde en de eerste vier plaatsen pakte.

De race staat daarmee bovenaan de kijkcijferlijst, blijkt maandag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Sport domineert de ranglijst. Op de tweede plaats staat de voorbeschouwing op het schaatsen met 3,8 miljoen kijkers, gevolgd door de samenvattingen van de eredivisie (3,6 miljoen), de samenvatting van het schaatsen (3,5 miljoen), olympisch ijshockey (2,3 miljoen), Sotsji Vandaag (2,2 miljoen) en de avonduitzending Studio Sportwinter (2,1 miljoen).

Ook curling, bobsleeën, kunstrijden, marathonschaatsen, skiën en snowboarden trokken zondag meer dan een miljoen kijkers.

De 5000 meter voor mannen is tot nu toe het best bekeken programma van de Spelen. De overwinning van Sven Kramer trok 4,5 miljoen mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten