zondag 9 februari 2014

Paulien van Deutekom en Dione de Graaff presenteren Winterspelen Sotsji voor NOS @ Dutch Babes

 
Paulien van Deutekom en Dione de Graaff presenteren Winterspelen Sotsji voor NOS

Dione de Graaff maakt debuut als olympisch schaatsanchor


De NOS heeft vandaag het team gepresenteerd dat afreist naar Sotsji voor de Winterspelen. Dione de Graaff neemt het stokje over van Mart Smeets als olympisch schaatsanchor.

De focus ligt uiteraard op het schaatsen. De NOS heeft daarvoor een blik aan deskundigen opengetrokken. Henry Schut en Erben Wennemars vormen tijdens de Spelen een nieuw duo. Zij zullen dagelijks om 20:30 uur te zien zijn. Ze krijgen versterking van Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Annette Gerritsen.

    Op 7 februari 2014 begint Operatie Sotsji bij de NOS: 230 uur televisie op de olympische zender Nederland 1 -elke dag van 7.00 uur tot 21.30 uur-, 90 uur radio en natuurlijk 24/7 nieuws via NOS.nl, de NOS app en NOS teletekst. Live en on demand zijn alle ins en outs van de Spelen hier te vinden, van 7 tot en met 23 februari.
Schaatsen

Dione de Graaff is het vaste schaatsgezicht van de NOS, en maakt nu ook haar debuut als olympische schaatsanchor. In de Adler Arena, de schaatsbaan van Sotsji, krijgt De Graaff versterking van drie oud-wereldkampioenen: Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars verzorgen de analyses. Ook sprintster Annette Gerritsen, in Vancouver nog winnaar van Olympisch zilver, is analyticus. Paulien van Deutekom is de vervangster van Ria Visser, die vanwege een seks schandaal met Mart Smeets het veld moest ruimen.

Het schaatsen speelt uiteraard een prominente rol in de programmering van de NOS, maar er is ook aandacht voor andere sporten zoals snowboarden, shorttrack, bobsleeën, kunstrijden en ijshockey.
NOS Studio Sportwinter

Het dagelijkse avondprogramma NOS Studio Sportwinter heeft een nieuw jasje: Henry Schut en co-host Erben Wennemars debuteren als presentatieduo. Het is bovendien voor het eerst dat het avondprogramma van de NOS tijdens een superevenement op prime time wordt uitgezonden: om 20.25 uur op Nederland 1.

Wat blijft zijn de hoofdrolspelers die aan het einde van de sportdag aan tafel komen zitten. Schut en Wennemars ontvangen elke avond sporters, coaches en andere gasten. Onder anderen olympisch kampioenen Epke Zonderland en Marianne Vos, de in Rusland woonachtige mediamagnaat Derk Sauer en Erica Terpstra schuiven aan. NOS Studio Sportwinter komt uit een eigen studio, vlak naast het Holland House in Sotsji.
RadiOlympia

De luisteraars van Radio 1 worden bediend met RadiOlympia, een gezamenlijk project van NOS Nieuws en NOS Sport. RadiOlympia is dagelijks tussen 14.00 en 18.00 uur te beluisteren op Radio 1 en wordt gepresenteerd door het gelegenheidsduo Robbert Meeder en Lara Rense. Ook buiten deze tijden worden sportliefhebbers op de hoogte gehouden via live-flitsen in de lopende programmering. Natuurlijk staat ook de reguliere uitzending van NOS Langs de Lijn, dagelijks tussen 22.00 en 23.00 uur, voor een groot deel in het teken van Sotsji.
Ook online Altijd. Overal.

Liefhebbers hoeven online geen seconde live-sport te missen. De NOS streamt op de speciale Sotsji-website alle wintersporten op een uiterst overzichtelijke manier. Op Nederland 1 zijn de hoogtepunten van alles wat er gebeurt op de Spelen te zien, maar online bepaalt de bezoeker zelf waar hij naar kijkt.

Ook doet de redactie door middel van een live-blog, artikelen, video's en foto's continu verslag van alle gebeurtenissen. De website komt op alle formaten computer, smartphone en tablet even goed tot zijn recht.

Naast de livestream van de uitzendingen op Nederland 1, zijn er dit jaar maximaal 7 extra livestreams beschikbaar van sporten die op dat moment niet op de televisie worden uitgezonden. Bij deze extra streams is geen commentaar te horen, wel het algemene wedstrijdgeluid.
Livestreams in NOS-app

Het grote verschil met de Zomerspelen in 2012 is dat alle livestreams nu ook beschikbaar zijn in de NOS-app voor tablet en mobiel (Android, iPhone en iPad). Geen zin, tijd of bandbreedte om mobiel live te kijken? Kijk dan op ons liveblog: ook hiermee blijf je van minuut tot minuut op de hoogte van jouw favoriete sport, waar je ook bent.

In verband met rechten zijn livestreams, video's en de olympische uitzendingen van NOS Sport niet beschikbaar in het buitenland.

De speciale olympische site nos.nl/sotsji biedt meer dan alleen live-videokanalen. Ook een wedstrijdschema, uitslagen, samenvattingen, reportages, hoogtepunten en on demand video zijn 24 uur per dag op internet te vinden.

Nieuw zijn dit jaar de korte instructiefilmpjes van de verschillende olympische sporten. Zo leer je eindelijk wat het nut is van het vegen bij curling, of welke wedstrijdonderdelen kunstrijden heeft. De olympische site biedt veel ruimte voor foto's en video's.


Russische schaatster Olga Graf geeft zich bijna letterlijk bloot op ijsbaan

Toen de Russische schaatster Olga Graf in Sotsji naar de bronzen medaille schaatste op de 3.000 meter was ze even weg van de wereld.

Zo ver dat de Russische in volle euforie zelfs even vergat dat ze onder haar schaatspak niets aan had.

Dat niet beseffende ritste Graf haar pak open. Even schaatste ze zich van geen kwaad bewust verder, geheel naakt, maar dan ging er toch een belletje rinkelen.

Met een rood aangelopen aangezicht ritste Graf zichtbaar gegeneerd de rits terug dicht.

Gelukkig voor Olga Graf heeft ze een wat kleinere cupmaat, waardoor haar borsten nog net in haar schaatspakje bleef hangen, en haar tepels voor het publiek bedekt bleven.

Ireen Wüst heeft een kort gesprekje gehad met Vladimir Poetin in het Holland Heineken House. De president van Rusland bracht op eigen initiatief een bezoekje aan het onderkomen voor sporters, familieleden van sporters en sportfans.

Bij NOS Studio Sportwinter vertelde de biseksuele Ireen Wüst dat ze Poetin even had gesproken. 'Ik heb zelfs een knuffel van hem gehad. En ik hem hem natuurlijk gefeliciteerd met het brons van zijn landgenote Graf op de drie kilometer', aldus de homoseksuele Wüst, die werd gehuldigd voor haar gouden plak vandaag op de drie kilometer.

Na zo'n 20 minuten ging Poetin weer richting de uitgang. Hij kwam daar Wüst tegen, die net was gehuldigd voor haar gouden medaille op de 3000 meter. 'Hij feliciteerde me uiteraard en vroeg of alles naar wens is in Rusland', vertelde de schaatsster. 'Hij was blij me te zien. En toen moest hij eigenlijk al weer weg.'

Volgens Russische media is het bezoek van Poetin een bedankje vanwege de zware delegatie die namens Nederland aanwezig is in Sotsji. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte zijn deze dagen in Rusland.


Sotsji 2014: Schaatsster Graf geeft zich bijna bloot, nipslip op schaatsbaan


De sexy Russische schaatsster Olga Graf, niet te verwarren met tennisster Steffi Graf, pakte de bronzen medaille bij de 3 kilometer voor vrouwen bij het langebaanschaatsen.

Ze was daar zo blij mee, dat ze bijna vergat dat ze onder haar schaatspak niets aan had en topless aan het schaatsen was.


Graf ritste haar schaatspak open en schaatste een stukje door, zonder door te hebben wat ze deed.

Toen ze zich dat opeens wel besefte begon ze te blozen en deed ze de rits maar weer snel omhoog.


Oeps... Graf geeft zich bloot


Olga Graf trok na haar finish op de olympische 3000 meter de rits van haar pak omlaag, maar was even vergeten dat ze er niks onder aan had.

Geschrokken dat ze naakt een striptease aan het opvoeren was trok ze haar pak vervolgens snel weer dicht.

De Russische Graf verraste in Sotsji door achter Ireen Wüst en Martina Sábliková als derde te eindigen en zo haar eerste olympische medaille te pakken.


Bekijk HIER de foto's en beelden in de video van het filmpje.
 





Paulien van Deutekom wint Expeditie Poolcirkel

Paulien van Deutekom heeft Expeditie Poolcirkel gewonnen. De ex-schaatsster trok in de finale van het AVRO-programma waarin het uithoudingsvermogen van bekende Nederlanders werd getest aan het langste eind, was maandagavond te zien.

Van Deutekom klopte in de eindstrijd acteur Frederik Brom. Eerder in de aflevering haakte Amanda Krabbé, de vrouw van presentator Martijn Krabbé, al af. Expeditie Poolcirkel ging van start met een deelnemersveld van tien bekende Nederlanders.

Paulien van Deutekom mist de schaatsbeweging

Opluchting en verdriet voelde Paulien van Deutekom toen ze stopte met haar schaatscarrière. De maanden die volgden heeft ze bewust gekozen om geen verplichtingen aan te gaan en lekker te 'freewheelen'. Toch ging dit haar vervelen. Ze wilde nieuwe doelen hebben en wilde zich ontwikkelen op meerdere gebieden.

De laatste wedstrijd die van Deutekom reed, was op 3 maart 2012 tijdens de World Cup in Heerenveen, waar ze oorspronkelijk het doel had zich te plaatsen voor de WK afstanden. Dit lukte haar niet. Het eerste gevoel dat toen bij haar opkwam was: het is klaar. Het was het einde van een turbulente topsportcarrière met hoge pieken en diepe dalen.

In 2005 brak de Zuid-Hollandse door, ze plaatse zich op vierentwintigjarige leeftijd voor het eerst voor de World Cups. In 2006 kwalificeerde ze zich voor de Olympische Spelen in Turijn. Hier kwam ze uit op de 1500 meter en de ploegenachtervolging, waarbij ze niet in de prijzen viel.

Haar hoogtepunt beleefde ze twee jaar later met zilver bij het EK allround en goud bij het WK allround. Ook wist ze dat jaar goud te veroveren met de ploegenachtervolging tijdens de WK afstanden. In 2009 raakte ze overtraind en sindsdien heeft ze haar oude niveau niet meer kunnen evenaren.
Fysieke strijd

Veel herkenning heb ik gevoeld in haar fysieke strijd die ze de laatste jaren van haar schaatscarrière heeft gestreden. Je wilt je topsportcarrière toch het liefst zo mooi mogelijk afsluiten. Om dan afscheid te nemen van het vertrouwde wereldje waar je inzit, is niet altijd even makkelijk.

Paulien van Deutekom kondigt in tranen afscheid aan

Paulien van Deutekom heeft per direct een punt gezet achter haar schaatscarriere. Dat maakte de 31-jarige schaatsster van Control zaterdag bekend na afloop van de 1500 meter bij de World Cup in Heerenveen. Van Deutekom kwam daar niet verder dan de zestiende plaats. In tranen kondigde ze haar afscheid aan: “Ik had graag gewild dat het goed ging, maar helaas. De topsport is voor mij gedaan.”

In 2008 werd Paulien van Deutekom wereldkampioene allround. In dat jaar voegde ze daar op het WK Afstanden nog eens drie medailles aan toe (zilver op de 1.500 en 3.000 m, goud op de achtervolging).

Daarna ging het bergafwaarts met haar carrière. Begin dit jaar leek Van Deutekom de weg naar boven weer gevonden te hebben. Ze plaatste zich tijdens de Schaatsweek voor de World Cups waarmee ze na jarenlange afwezigheid haar rentree maakte op wereldbekerniveau.

“Het kwam niet als een verrassing voor me. Ik vermoedde het al”, zegt haar coach Jac Orie tegen NUsport. “Afgelopen week tijdens het trainingskamp in Collalbo merkte ik dat de wil weg was. Ze zei net op het binnenterrein tegen me: ‘ik denk dat het klaar is.’ Ik antwoordde daarop: ‘Ik denk het ook.’ Dat klinkt heel hard, maar zo denk ik erover. Dus mag ik dat ook zo zeggen.”

Paulien van Deutekom wint Expeditie Poolcirkel

Paulien van Deutekom is de winnares geworden van Expeditie Poolcirkel. De ex-schaatster kwam als eerste aan op Viking Island op de Poolcirkel en versloeg in de finale Frederik Brom.

Eerder in de finale van Expeditie Poolcirkel was hot topless Playboy cover naakt model en babe Amanda Krabbé afgevallen. Zij gaf op tijdens de eerste finale-opdracht, een loeizware mountainbiketocht. Daarna streden Paulien en Frederik om de eindoverwinning.
22.000 euro

Daarvoor moesten ze uit een helikopter het water inspringen en op een jetski vlaggen verzamelen. Paulien bleek, na een nek aan nekstrijd, de sterkste. De sexy sportvrouw ging naar huis met ruim 22.000 euro aan prijzengeld. Frederik moest een traantje laten na zijn verlies en alle inspanningen.

Paulien van Deutekom is geboren op 4 februari 1981 en is in 2012 gestopt met haar topsportcarrière als schaatsster. Paulien van Deutekom is in 2007 wereldkampioene allround geworden.

"Sven is stimulans voor Wüst"

Na de gouden race van Sven Kramer gisteren, is het vandaag de beurt aan Ireen Wüst. Haar eerste afstand is de drie kilometer, waarop ze tijdens de Olympische Winterspelen in 2006 goud won.

Volgens NOS-analyticus Paulien van Deutekom, die Wüst zondagochtend na haar laatste training nog even sprak, gaat alles volgens plan bij Wüst. "Ik heb haar vanochtend op het ijs zien rijden en dat ziet er ontzettend goed uit, technisch perfect. Maar de spanning, die gaat zij natuurlijk ook wel voelen, dat vertelde ze me ook."

Paulien van Deutekom denkt dat het met de vorm van Wüst wel goed zit, maar dat het moeilijk is in te schatten hoe haar voornaamste concurrenten Martina Sábliková en Claudia Pechstein er aan toe zijn. "Die meiden hebben dit hele seizoen zo hard getraind dat ze op veel wedstrijden nog niet heel veel hebben laten zien. Nu ze helemaal uitgerust aan de start staan, ben ik benieuwd wat ze kunnen."

De gouden medaille van Sven Kramer op de 5.000 meter zal als stimulans hebben gewerkt voor de lesbische Ireen Wüst, denkt Paulien van Deutekom. "Het is ontzettend mooi als je een ploeggenoot zo hard ziet rijden. En het is ook wel lekker als je ziet dat het wel goed zit met het trainingsschema dat Kramer heeft gevolgd. Want Kramer en Wüst volgen hetzelfde programma."

De twee andere Nederlanders op de drie kilometer zijn Dutch Babes Anouk van der Weijden en Antoinette de Jong. Van hen wordt niet verwacht dat ze een medaille pakken, maar volgens Van Deutekom is er een verrassing mogelijk. "Ik ben heel benieuwd naar die twee meiden, en ik denk dat vooral Antoinette de Jong wel voor een verrassing zou kunnen zorgen."

Paulien van Deutekom (Den Haag, 4 februari 1981) is een Nederlands oud-schaatsster. Vanaf mei 2006 was Van Deutekom lid van de TVM-ploeg van Gerard Kemkers. Ze was in het seizoen 2007/2008 wereldkampioene allround. In het seizoen daarop volgend raakte ze overtraind. Voor het seizoen 2010/2011 werd het contract met TVM niet verlengd. Op dat moment kondigde ze een lange rustpauze aan. In juli 2010 tekende ze een contract bij de Controlploeg van Jac Orie maar in 2012 zette ze een punt achter haar carrière.

Van Deutekom startte haar schaatscarrière bij Schaatsclub Gouda, waar ook schaatsers als Ingrid Paul, Andrea Nuyt, Ted-Jan Bloemen en Tim Salomons schaatsen of hebben geschaatst.

Al snel werd Paulien van Deutekom lid van de selectiegroep onder leiding van Wim Nieuwenhuizen. Vervolgens stapte zij over naar de gewestelijke selectie van Zuid-Holland. Daar werd zij getraind door Wim den Elsen, de coach die daarvoor Bob de Jong en Gianni Romme (weer) naar de top bracht. De 3D-schaats is een type schaats waarvan zij het klapmechanisme in 1999 ging testen in opdracht van industrieel ontwerper Maurits Homan en Hans Veldhuis, net als Moniek Kleinsman.
Seizoen 2005/2006

Begin november 2005 verraste Van Deutekom door tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de World Cups zich tussen en zelfs voor de gevestigde orde te plaatsen.

Tijdens haar eerste World Cup-wedstrijd op 13 november in de Olympic Oval in het Canadese Calgary verbeterde ze het Nederlands record van Annamarie Thomas op de 1500 meter door 1.55,43 te schaatsen. Een week later raakte Van Deutekom dit record echter alweer kwijt, toen in Salt Lake City het record weer werd aangescherpt door Ireen Wüst tot 1.54,93.

Op 27 december 2005 kwalificeerde Van Deutekom zich tijdens het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen op diezelfde 1500 meter voor de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn. Haar tijd van 1.58,93 was ruim twee seconden langzamer dan die van de winnares Ireen Wüst, maar sneller dan de tijden van Renate Groenewold en Wieteke Cramer en daarmee voldoende voor de kwalificatie. Drie dagen later eindigde Van Deutekom op een vierde plaats op de 1000 meter achter Ireen Wüst, Marianne Timmer en Annette Gerritsen.

De vierde tijd was normaal gesproken goed genoeg geweest voor kwalificatie, ware het niet dat Van Deutekom op deze afstand niet was genomineerd en Barbara de Loor niet kon starten. Daarom diende Van Deutekom op 13 januari 2006 de strijd aan te gaan met De Loor; De Loor won de onderlinge wedstrijd waardoor Van Deutekom haar tweede ticket niet wist te verzilveren. Wel maakt ze deel uit van de achtervolgingsploeg.

Op 22 februari 2006 reed Paulien van Deutekom de 1500 meter op de Olympische Spelen van Turijn. Ze eindigde op de 13de plaats.
Seizoen 2006/2007

Tijdens de NK Afstanden van 2007 werd Van Deutekom vierde op de 1000 meter en derde op de 1500 en 3000 meter. Op deze afstanden plaatste Van Deutekom zich voor de wereldbekerwedstrijden van dat seizoen.

Met een vierde plaats op het NK Allround plaatste ze zich voor het eerst voor een EK allroundtoernooi. Ze eindigde op de zevende plaats in het klassement en plaatste zich daar tevens mee voor haar eerste optreden op een WK Allroundtoernooi. Hier eindigde ze (als vijfde Europese) op de zesde plaats in het klassement.

Aan het einde van het seizoen deed ze mee aan de WK Afstanden. Ze werd vijfde op de 1000 meter en zesde op de 3000 meter.
Seizoen 2007/2008

Van Deutekom behaalde op het NK Afstanden goud op de 1000 meter en 1500 meter, en brons op de 3000 meter.

Op het EK allround veroverde ze de zilveren medaille middels vier podium plaatsen op de afstanden. Ze werd tweede op de 1500m en derde op de 500m, 3000m en 5000m.

Vlak na het EK bleek dat ze mee mocht doen aan het WK sprint, waar ze zich als reserve voor geplaatst had. Dit kwam doordat Margot Boer had afgezegd wegens een blessure. Ze werd in het eindklassement twaalfde.

Op de eerste dag van het WK Allround in Berlijn eindigde ze op de 500 meter op de vijfde plaats. Ze won de 3000 meter, voor favoriet Ireen Wüst. Na de eerste dag stond ze eerste in het tussenklassement, waardoor ze ineens de favorietenrol kreeg toebedeeld. Ook op de tweede dag bleef ze na de 1500 meter (ze werd hier tweede) aan de leiding en op de slotafstand, de 5000 meter (ze werd hier derde), hield ze de voorsprong vast, waardoor ze de vijfde Nederlandse wereldkampioen werd. Stien Kaiser (1967-1968), Atje Keulen-Deelstra (1970, 1972-1973-1974), Renate Groenewold (2004) en Ireen Wüst (2007) waren haar voor gegaan.

Op 11 februari 2008 maakte een TVM-woordvoerder bekend dat Van Deutekom in gesprek is met de schaatsploeg om het tijdelijke contract te verlengen tot na de Spelen van 2010 in Vancouver. Er liepen al dergelijke onderhandelingen, maar de wereldkampioene had daar toen geen haast mee.

Op 12 maart 2008 werden Van Deutekom en Kramer uitgeroepen tot Schaatser van het Jaar. Hiervoor krijgen de TVM-schaatsers de Ard Schenk Award.

Op 14 maart 2008 werd Paulien van Deutekom in haar woonplaats Gouda gehuldigd vanwege haar gouden medaille op het WK Allround in Berlijn. Ze werd tevens benoemd tot ambassadeur van de stad.
Seizoen 2008/2009

Na een aantal goede seizoenen gaat het een stuk minder. De harde trainingsmethoden binnen de TVM-ploeg leidden tot overtraining, een fenomeen waar meerdere TVM-schaatsers, zoals Erben Wennemars en Ireen Wüst ook onder hebben geleden. In eerste instantie lijkt er weinig aan de hand; ze wint de 1000 en 1500 meter en wordt tweede op de 3000 meter bij het NK Afstanden. Uiteindelijk moet ze vroegtijdig haar seizoen afbreken.
Seizoen 2009/2010

Ook dit seizoen loopt minder goed. Uiteindelijk besluit ze om weer een langere periode van rust in de bouwen. In de zomer van 2010 maakt ze de overstap naar de Control Schaatsploeg onder leiding van Jac Orie. Met deze overstap hoopt ze haar vorm weer terug te vinden. Haar overstap naar zijn formatie valt te vergelijken met die van Mark Tuitert in het seizoen 2005/2006 toen hij overtraind was en het allrounden vaarwel zei.
Seizoen 2010/2011 en 2011/2012

Van Deutekom plaatste zich weliswaar voor de NK Afstanden 2011, maar trok zich vlak voor het toernooi terug.

Ook het NK Afstanden 2012 verliep teleurstellend; ze wist zich niet te plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Tijdens de tweede Holland Cup in Assen won ze de 1500 meter, voor Marije Joling en Roxanne van Hemert. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het tweede deel van het seizoen, de KNSB Schaatsweek, werd ze vierde op de 1500 meter waarmee ze haar rentree maakt voor de wereldbekerwedstrijden.

Op 3 maart 2012 kondigde Paulien van Deutekom aan te stoppen met schaatsen.

In 2012 doet ze mee aan "Expeditie Poolcirkel" van de AVRO, waarin van een groep bekende Nederlanders er een als eerste de Poolcirkel dient te bereiken. Zij wordt eerste voor de acteur Fredrik Brom.
Persoonlijke records
Afstand     Tijd     Datum     Baan
500 meter     39,40     12 januari 2008     Kolomna
1000 meter     1.15,70     2 maart 2007     Calgary
1500 meter     1.54,44     17 november 2007     Calgary
3000 meter     3.59,18     4 maart 2007     Calgary
5000 meter     7.02,40     13 januari 2008     Kolomna
10000 meter     15.43,17     23 maart 2001     Heerenveen



Dione de Graaff schaatsanchor voor NOS op de Olympische Spelen in Sotsji



Dione de Graaff wordt hèt gezicht voor de NOS bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Sotsji. Dat was altijd Mart Smeets, maar die is afgezwaaid bij de omroep en nu neemt Dione dat plekje in. Ze laat zich bijstaan door Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars voor duiding en analyses.



Vanaf 7 februari vormen de Winterspelen een belangrijk blok in de programmering van Nederland 1. Het schaatsen speelt een prominente rol. Daarnaast besteedt de NOS straks ook aandacht aan alle andere sporten, zoals snowboarden, shorttrack, bobsleeën, kunstrijden en ijshockey.



De NOS komt ook met een dagelijks avondprogramma, NOS Studio Sportwinter, gemaakt door Henry Schut en Erben Wennemars. Eerder maakte de omroep al Studio Sportzomer bij de voetbalevenementen.



Annette Gerritsen zal toch naar Sotsji gaan. De winnares van het zilver op de 1000 meter in Vancouver zal bij de Winterspelen optreden als analist voor de NOS.



Gerritsen zal in de Adler Arena haar analyses geven bij de sprintafstanden voor mannen en de vrouwen, zo maakte de NOS dinsdag bekend. "Toch naar Sochi! #nos #analiste", twitterde de schaatsster van Team Activia.



De sprintster wist zich bij het KNSB Kwalificatietoernooi eind december niet te plaatsen voor de Spelen. Haar vierde plaats op de 500 meter bleek niet genoeg. Op de 1000 meter werd ze teleurstellend twaalfde.



Gerritsen voegt zich als NOS-analyticus bij de voormalig kampioenen Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars. Zij zullen in Sotsji aanschuiven bij presentatrice Dione de Graaff, die haar olympisch debuut maakt als 'schaatsanchor'. Ze neemt de plek in van Mart Smeets.

Klaar



De NOS is klaar voor de Spelen die over zeventien dagen beginnen, zei directeur Jan de Jong dinsdag tijdens de presentatie van de programmering. De omroep levert tijdens het sportevenement 230 uur televisie, 90 uur radio en verzorgt zeven livestreams per dag. Via internet, Teletekst en de NOS App zijn de Winterspelen 24 uur per dag te volgen.



De focus van de NOS ligt tijdens de Spelen op schaatsen. De programmering op televisie begint dagelijks om 7.00 uur 's ochtends en loopt door tot even voor 21.30 uur, allemaal op Nederland 1. Op Radio 1 kunnen luisteraars elke dag tussen 14.00 en 18.00 uur de sportprestaties via Radio Olympia volgen.



Verder is er elke avond NOS Studio Sportwinter, naar een nieuw format en met een nieuw presentatieduo. Henry Schut en Erben Wennemars praten dagelijks vanuit een eigen studio vlak naast het Holland House in Sotsji vanaf 20.25 uur met sporters, coaches en andere gasten.

Uitdagend



De Jong sprak van "zeer uitdagende Spelen''. "Het is superinteressant, niet alleen het aantal medailles maar ook de bijna traditionele discussie in ons land over veiligheid, politiek, sociaal klimaat en controversiële wetgeving.'' Daardoor went het uitzenden van dit soort "superevenementen'' ook nooit, aldus de directeur. De operatie kost de NOS drie miljoen euro.



De omroep brengt op verzoek van de Olympic Broadcasting Services opnieuw het schaatstoernooi in beeld. Astrid Wisman is, net als vier jaar geleden, de regisseur. Bijzonder voor de registratie is het gebruik van de langste railcam die ooit is ingezet bij het schaatsen en een zogeheten flycam, een camera die aan een kabel door de schaatshal vliegt.



Dione maakt debuut als olympisch schaatsanchor



De NOS heeft vandaag het team gepresenteerd dat afreist naar Sotsji voor de Winterspelen. Dione de Graaff neemt het stokje over van Mart Smeets als olympisch schaatsanchor.



De focus ligt uiteraard op het schaatsen. De NOS heeft daarvoor een blik aan deskundigen opengetrokken. Henry Schut en Erben Wennemars vormen tijdens de Spelen een nieuw duo. Zij zullen dagelijks om 20:30 uur te zien zijn. Ze krijgen versterking van Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Annette Gerritsen.



Met een spectaculaire ijsshow gaan vrijdag 7 februari in Sotsji (Rusland) de Olympische Winterspelen van start. Dione de Graaff doet namens de NOS dagelijks live verslag.



Tot en met 23 februari strijden een kleine 3000 sporters om de medailles, onder wie onze nationale gouddelvers Sven Kramer en Ireen Wüst. Dione de Graaff doet namens de NOS dagelijks live verslag. Wat kunt u verder verwachten?

Omstreden Spelen



Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan, de organisatoren van de 22ste Winterspelen. De Russen hadden het Olympische recordbedrag van 40 miljard euro te besteden. Dat is meer dan alle vorige Spelen bij elkaar! Van dat geld bouwden ze Sotsji, een badplaats aan de Zwarte Zee, in zeven jaar tijd om tot een paradijs voor wintersporters. Inclusief extra vliegveld, ­snelweg en een treinrails. Dat de aanleg van stadions, pistes, wegen en hotels ten koste ging van natuurgebieden en huizen kwam het comité op veel kritiek te staan. Maar meer nog zijn de Spelen in Sotsji omstreden omdat Rusland de rechten van homo’s en andere minderheden aan zijn laars lapt.

Onneembare vesting



Daarbij zijn terroristische acties verre van denkbeeldig in deze explosieve, zuidelijke regio. Het olympisch dorp is een onneembare vesting; meer dan 30.000 militairen en politieagenten waken over de veiligheid van de deelnemers en bezoekers. Toch zit een aanslag in een klein hoekje . De staatshoofden van Amerika, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië mijden daarom de openings­ceremonie, overigens zonder van een boycot te spreken. ­ Ons land is in het Fisjt Olympic Stadium echter vertegenwoordigd met een zware delegatie, bestaande uit koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister van VWS, Edith Schippers.

Kanshebbers



Nederland stuurt minimaal 42 sporters naar Sotsji; een viertal genomineerden kon zich nog plaatsen. Het is de grootste groep Nederlanders in de geschiedenis van de Winterspelen die onze driekleur verdedigt. Kanshebbers op een of meerdere medailles zijn bij de mannen: Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen, Bob de Jong, Michel Mulder, Ronald Mulder, Jan Smeekens, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Koen Verweij (schaatsen), Freek van der Wart, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt (shorttrack). En bij de vrouwen: Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Margot Boer, Jorien ter Mors, Antoinette de Jong, Carien Kleibeuker, Yvonne Nauta, Annouk van der Weijden en Laurine van Riessen (schaatsen), Yara van Kerkhof, (shorttrack) en Nicolien ­Sauerbreij (snowboarden).

Medaillejacht



De bobsleeërs en de overige snowboarders zijn op papier geen serieuze kandidaten voor een plek op het erepodium, maar je weet nooit hoe een haas een poolbeer vangt. Twee van de drie mascottes van Sotsji zijn daarmee genoemd; het derde geluksdier is een luipaard. Sven Kramer en Ireen Wüst hebben ze geen van drieën nodig. Onze vliegensvlugge ijskonijnen zijn in staat om samen vier tot zes gouden plakken bij elkaar te schaatsen. Dat is fijn, want chef d’equipe ­Maurits Hendriks wil de medaillescore van vier jaar geleden overtreffen: de ploeg moet meer dan negen medailles binnenhalen. Zaterdag 8 februari begint de Oranje-jacht op eremetaal in de Adler Arena, waar de vijf kilometer voor mannen wordt geschaatst.

Dione de Graaff



De NOS zendt in totaal 230 uur Winterspelen uit. De nadruk ligt op schaatsen, maar ook de andere veertien sporten komen ruimschoots aan bod, met extra aandacht voor de Nederlandse deelnemers. Dione de Graaff maakt haar debuut als presentator van het schaatsen bij de Olympische Spelen. Ze neemt de plek in van Mart Smeets,

en heeft al beloofd net zulke bijzondere truien te dragen als Mart altijd deed. Dione krijgt assistentie van Paulien van Deutekom, Erben Wennemars, Rintje Ritsma en Annette ­Gerritsen, de sprintster die de Spelen niet ­haalde. Zij nemen de analyses voor hun rekening.



Sotsji Live, vrijdag 7 februari 2014, 16.45 uur op Nederland 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten