dinsdag 13 maart 2012

Diana Matroos presentatrice RTL Z nieuws @ Dutch Babes


Diana Matroos (Amsterdam,19 juli 1971) is een Nederlands nieuwslezer voor RTL Z.

Diana Matroos studeerde aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Daarna kwam ze in 1999 terecht bij RTL Nieuws als redacteur. Van november 2004 tot augustus 2005 presenteert ze het algemene nieuws voor zakenzender RTL Z op RTL 7.

Tussen september 2005 en februari 2008 presenteerde Dutch Babe Diana Matroos 4 in het Land, een nieuwsprogramma op RTL 4 vergelijkbaar met Hart van Nederland. Eind 2007 keerde ze weer terug bij RTL Z, eerst als invaller, maar later als vaste nieuwslezeres toen 4 in het Land werd stopgezet. Elke maandag en vrijdag presenteert Matroos het nieuws tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Af en toe is ze ook invaller voor één van de andere weekdagen, als Sanne Boswinkel er bijvoorbeeld niet is.

Voor RTL Z heeft Diana Matroos inmiddels vele breaking news uitzendingen verzorgd, waaronder de terroristische aanslagen in Londen op 7 juli 2005, de Schipholcrash op 25 februari 2009, de vliegramp in Tripoli op 12 mei 2010 en de dood van Osama bin Laden op 2 mei 2011. Matroos zat urenlang onafgebroken live het nieuws te presenteren.

Sinds 2010 is Diana Matroos tijdens afwezigheid van Daphne Lammers of Antoin Peeters invaller bij het RTL Nieuws op zondag.

Diana Matroos

Geboortedatum: 19 juli 1971
Geboorteplaats: Amsterdam

Opleidingen:
Hogere Economische School, commerciële economie (propedeuse)
Cultureel Maatschappelijke Vorming (HBO)
Studieroute Interview & Journalistiek, School voor Journalistiek Utrecht

Televisiewerk/ Theater:
Presentator 4 in 't land
Presentator RTLZ
Redacteur RTL Nieuws (1999-2005)

Overige werkervaring/Activiteiten:
Programmamaker, eindredactie, verslag en presentatie van diverse programma’s bij de regionale omroep
Bestuurslid
Coördinator welzijnsprojecten

Diana Matroos: "Vijf uur lang live in de studio is iets om nooit te vergeten."

Wanneer ben je begonnen bij RTL Nieuws?

Diana Matroos: In 1999
Kort overzicht van de loopbaan:

Diana Matroos: Na mijn studie (economie & cultureel, maatschappelijke vorming) ben ik, na een kort uitstapje naar de regionale omroep, vrijwel direct aan de slag gegaan bij het RTL Nieuws. Eerst als redacteur en na zeven jaar heb ik de overstap gemaakt naar het presenteren: eerst een jaartje RTLZ en daarna, in 2005, de overstap gemaakt naar 4 in het land. Inmiddels ben ik weer terug bij RTLZ.
Wat is er zo leuk aan het vak?

Wat niet, zou ik bijna zeggen! De spanning op het moment dat er iets groots gebeurt, de eer om al die kijkers dagelijks weer te informeren over het belangrijkste nieuws, altijd als eerste weten wat er speelt en op plekken komen, die niet zomaar voor iedereen toegankelijk zijn.

Diana Matroos: Maar als ik moet kiezen: het mooiste aan het vak is wel het moment dat niets meer zeker is in de wereld, alles op z’n kop staat, het nieuws dus op zijn hoogtepunt is, er geschiedenis wordt geschreven en wij als team in hoog tempo moeten beslissen hoe en wat wij brengen als nieuws, zodat het niet zomaar een bericht blijft, maar het de kijker echt aan het denken zet. Helaas gaan deze momenten wel altijd gepaard met veel menselijk drama, waar ik dan weer niet zo goed tegen kan.
Meest memorabele moment in je carrière?

Diana Matroos: De ramp in Enschede, omdat dit de eerste ramp was die ik als redacteur meemaakte. Nooit zal ik vergeten hoe, voordat er beelden beschikbaar waren en we eigenlijk wisten wat er aan de hand was, een van onze mensen op locatie mij telefonisch een verslag gaf van wat er aan de hand was daar. Zijn indringende verslag, van bebloede ouders en kinderen die over straat liepen, blijven voor altijd op mijn netvlies gebrand.

En ook de aanslagen in Londen, omdat dit de eerste ramp was die ik als presentator meemaakte. Vijf uur lang live in de studio is iets om nooit te vergeten, je beseft elk moment weer dat je verslag doet van een gebeurtenis die heel veel impact zal hebben.

Maar gelukkig brengen onze programma's ook happy momenten met zich mee, zoals de zomertoer bij 4 in het land: ieder jaar weer een feest!

Diana Matroos is samen met Sanne Boswinkel één van de vaste presentatoren van het RTL Z Nieuws op RTL 7, dé zakenzender van Nederland. In deze Nederlandse variant van CNN komt zowel business nieuws als algemeen nieuws aan de orde.

De kracht van Diana Matroos is haar scherpe analyse en onverstoorbaar rustige uitstraling tijdens het verslaan van de vele breaking news uitzendingen, zoals de aanslagen in Londen en de vliegramp in Tripoli. Het is diezelfde kracht en ervaring die ze ook meebrengt als ze tijdens een congres of seminar optreedt als dagvoorzitter, moderator of interviewer.
Sociaal, zakelijk, scherpe analyses

Diana Matroos komt zowel in een sociale als in een zakelijke omgeving goed tot haar recht. Haar analyse is scherp, haar houding menselijk. Hiermee stelt ze mensen op hun gemak om hun verhaal te doen en brengt ze ook een taai onderwerp tot leven. Dit doet ze door haar verfrissende uitstraling en haar gevoel voor urgentie. Diana’s professionele werkwijze kenmerkt zich door de snelheid waarmee ze zich elk onderwerp eigen maakt en tot de kern van het verhaal doordringt.
Ervaren journalist, RTL

Diana Matroos is een ervaren journalist. Direct na haar afstuderen aan de Hogeschool van Amsterdam (CMV) is ze aan de slag gegaan bij een regionale zender. Al snel maakte ze in 1999 de overstap naar de landelijke zender RTL, waar ze het vaste gezicht werd van het primetime RTL 4 nieuwsprogramma ‘4-in-het-land’. Dit programma ging vooral op zoek naar de menselijke verhalen achter het nieuws. Sinds 2004 is Diana vaste presentator van het RTL Z Nieuws. Sinds eind 2011 is Diana Matroos ook te horen bij BNR Nieuwsradio.
Dagvoorzitter, discussieleider en presentator

Diana Matroos is scherp, gedreven, onafhankelijk, empathisch en vooral authentiek. Ze heeft een voorliefde voor presentaties en interviews in het land, omdat ze op haar best is in de onverwachte directe interactie die ze met het publiek laat ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten