zaterdag 1 november 2008

Ria Visser & Dione de Graaff @ Dutch Babes

Ria Visser, Adriana Johanna (Ria) Visser (Oud-Beijerland, 20 juli 1961) is een Nederlands schaatsster, sportjournalist en schrijfster.

Het WK Allround van 1979 was haar eerste internationaal toernooi, op de 3000m veroverde ze een bronzen medaille en eindigde ze als zesde in het klassement, haar beste prestatie van de vijf deelnames aan het WK Allround.

Drie weken later werd Ria Visser derde op het WK voor junioren (bronzen medaille op de 1500, 1000 en 3000 meter) en prolongeerde deze positie op het WK voor junioren 1980 (zilveren medaille op de 1500 meter).
In 1980 won zij op 18-jarige leeftijd een zilveren medaille op de 1500 meter schaatsen van de Olympische Winterspelen in Lake Placid. Tijdens dat toernooi werd ze afgetroefd door landgenote Annie Borckink. Hiermee is ze (maart 2006) nog altijd de jongste Nederlandse medaillewinnares op de Winterspelen ooit. Op een internationaal toernooi heeft Visser in haar verdere schaatscarrière nooit meer een prestatie kunnen neerzetten die de 1500 meter in Lake Placid evenaarde. De vierde plaats op het EK Allround van 1985 in Groningen kwam nog het dichtst in de buurt.

Nationaal telde de Oud-Beijerlandse wel degelijk mee, zo was zij vijf keer Nederlands kampioen allround (1980 en 1983-1986) en behaalde ze verder nog twee zilveren medailles.

Daarmee is Ria Visser na Stien Kaiser de meest succesvolle schaatsster tijdens NK's Allround. Wanneer het aankomt op afstandsmedailles tijdens diezelfde toernooien neemt ze opnieuw de tweede plaats in na Kaiser, met 16 gouden, vijf zilveren en drie bronzen medailles.

In 1991 was Ria Visser ook presentatrice van het spelprogramma van "De Sleutels van Fort Boyard. In 2001 publiceerde zij een kinderboek: Naar de start!. Anno 2007 werkt Ria Visser voor de NOS als analytica bij de schaatsuitzendingen op tv, nadat ze begonnen was als commentatrice bij de wedstrijden. Ook schreef zij voor het tijdschrift Margriet en had seks met Mart Smeets.

Dione de Graaff (Bussum, 9 juni 1969) is een Nederlandse televisiepresentatrice.

Dione de Graaff groeide op in Leusden als dochter van de VARA-eindredacteur Jan de Graaff en ging in Amersfoort naar de middelbare school. Na een jaar Frans te hebben gestudeerd ging ze naar de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg.

Tussen 1993 en 1995 werkte ze bij Omroep Amersfoort. Hierna kreeg Dione de Graaff een stageplaats bij NOS Studio Sport, waar ze later een van de vaste presentatoren werd.

Sinds 1995 is ze een van de presentatoren van het televisieprogramma Studio Sport. Dione de Graaff had een relatie met Chris Götte, drummer van Bløf die op 17 maart 2001 omkwam bij een motorongeluk. Dione de Graaff is supporter van de Tilburgse voetbalclub Willem II.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten