woensdag 8 augustus 2012

Ranomi Kromowidjojo 2x goud op Olympische Spelen in Londen @ Dutch Babes


Ranomi Kromowidjojo 2x goud op Olympische Spelen in Londen, Ranomi wint ook goud op 50 meter vrij na 100 meter vrij!

Na haar overwinning op de 100 meter vrij, heeft zwemster Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen ook de gouden medaille op de 50 meter vrij gewonnen. Marleen Veldhuis won brons.

De 21-jarige zwemster en Dutch babe Ranomi Kromowidjojo finishte in een tijd van 24,05 seconden, vóór de Wit-Russische Alexandra Herasimenia (24,28). Marleen Veldhuis werd derde met 24,39 seconden.

Kromowidjojo was vrijdag ook al de snelste tijdens de kwalificatiewedstrijd. Toen zwom ze de 50 meter in 24,07 seconden, een record. Herasimenia ging met 24,45 als tweede de finale in, Marleen Veldhuis werd bij de voorronden derde met 24,50.

Golden girl
Donderdagavond won Kromowidjojo haar eerste gouden medaille op de 100 meter vrij met een tijd van 53,00, waar ze zelf niet heel tevreden over was. Ze heeft de afstand in april nog in 52,75 seconden afgelegd. 'Geen geweldige tijd, maar goud is goud,' zei de 'golden girl' er zelf over.

Zaterdag behaalde de zwemster samen met Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk olympisch zilver op de 4 x 100 meter estafette. Vier jaar geleden wonnen de vier vrouwen in Peking nog goud op dit nummer.

Medailles
De plakken van Kromowidjojo en Veldhuis brengen het totale aantal medailles voor Nederland op acht. Naast het eerdere goud en zilver op zwemmen won wielrenner Marianne Vos goud, de Vrouwen-8 brons met roeien en wonnen judoka's Henk Grol en Edith Bosch brons.

Daarnaast maken ook de hockeydames een grote kans op een medaille. Zij bereikten zaterdag de halve finale.

VDH adviseert 'Kromo': Ook buiten bad voor hoogste gaan

 Acht jaar nadat Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn hun status als olympische helden extra cachet gaven door voor de tweede Spelen op rij goud te winnen, heeft Nederland er weer een zwemdiva bij: Ranomi Kromowidjojo. Haar voorganger Van den Hoogenband weet als geen ander wat er nu op de 21-jarige Groningse afkomt.

De bedrijven zullen nu wel in de rij staan om zich te verbinden met de olympisch kampioene 50 en 100 meter vrije slag, verwacht 'VDH'. Maar de Brabander vindt dat Kromowidjojo beter voor één goede sponsor kan gaan, dan tien kleintjes. 'In het zwembad gaat ze voor het allerhoogste en neemt ze met minder geen genoegen. Dat moet ze daarbuiten ook doen.'

Toch is het nu niet zo dat 'Kromo' dankzij haar twee gouden plakken binnen de kortste tijd kan gaan rentenieren. 'Er wordt vaak gemakkelijk gedacht: 'oh, die wordt wel miljonair'. Maar het is echt niet zo dat nu de zilvervloot binnenvaart'', zegt de verslaggever van Eurosport. 'Je hebt een platform gecreëerd om het te kunnen verzilveren, maar dat gaat in een lang en gecompliceerd proces.'

'VDH' wijst op de vedette van de EK langebaan in Boedapest, de Fransman Camille Lacourt. De lange Fransman greep drie titels en probeerde vervolgens zijn roem zo snel mogelijk om te zetten in euro's. 'Die is voor het korte-termijn-succes gegaan', aldus Van den Hoogenband. 'Hij wordt hier in Londen nog een keer vierde, haalt nog een keer de roddelbladen omdat hij zijn vriendin zwanger heeft gemaakt, maar verder is het over en sluiten.'

Het onderstreept dat aan de nieuwe status van Ranomi Kromowidjojo ook nadelen zullen kleven. Ze is nu wereldwijd één van de 'uithangborden' van haar sport en zal zich daarom ook geregeld moeten uitspreken over heikele kwesties, zoals destijds de discussie over de supersnelle pakken. En daarnaast moet ze ook voorbereid zijn op negatieve gebeurtenissen. 'Als je zo'n uitzonderlijk prestatie levert, dan is er een heel klein percentage van de mensheid die het nodig vinden om je lastig te vallen', ondervond 'VDH' zelf ook. 'Ik kreeg ook wel eens vervelende post thuis.'

Pieter Van den Hoogenband verwacht dat 'Kromo' al die facetten aankan en ziet een mooie toekomst voor haar weggelegd. 'Ranomi hoort bij een select groepje waarbij je alleen de voornaam hoeft te noemen en iedereen weet wie het is.' Om daar lachend aan toe te voegen. 'Nou goed, dat komt ook omdat haar achternaam nauwelijks is uit te spreken. Maar toch.'

‘Surinaams-Indonesische gemeenschap wil Kromowidjojo huldigen’

De Surinaams-Indonesische gemeenschap in Amsterdam is alvast begonnen met het organiseren van een huldiging van sexy zwemster Ranomi Kromowidjojo. Dat meldt Het Parool. De zwemster heeft op de Olympische Spelen drie medailles gewonnen.

Volgens het Comité ter Huldiging van Ranomi Kromowidjojo heeft zij gezorgd voor wereldwijde positieve aandacht voor Nederland, ‘maar ontegenzeggelijk ook voor Suriname en Indonesië, waar zij roots heeft liggen’.

Volgens de krant kwam het comité, onder leiding van Johan Raksowidjojo, bijeen bij de Surinaamse welzijnsvereniging Bangsa Jawa in Zuidoost.

Kromowidjojo over bezoek Mart Smeets: Het ergste zit erop

Tijdens de Olympische Spelen wordt op internet bijna even veel gesproken over presentator Mart Smeets als over de sporters. Zwemster Ranomi Kromowidjojo zei maandag over het interview met Smeets, deMart, dat 'het ergste' erop zit.

Dat zei de tweevoudig gouden medaille-winnaar tegen Edwin Evers op Radio 538. Zij zat zondagavond aan tafel bij de 65-jarige presentator.

Evers vroeg Kromowidjojo of ze nog bij 'Mart' moest langsgaan. 'Nee, daar was ik gisteren, dus het ergste zit erop.' Nadat de aanwezigen in de studio in lachen uitbarstten, vroeg Evers grappend of Kromowidjojo haar uitspraak wilde rectificeren, maar dat hoefde niet.

Gevoelig
Op Twitter was er het afgelopen weekend veel kritiek op Smeets over de manier waarop hij volleybalster Manon Flier interviewde. Flier is in Londen om haar partner, beachvolleyballer Reinder Nummerdor te steunen.

Ze wist zichzelf niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat lag nogal gevoelig bij Flier, maar dat was geen reden voor Smeets om niet op het onderwerp door te hameren. Zelfs niet toen Flier zichtbaar geëmotioneerd raakte.

Kijkers
Ondanks alle kritiek op het optreden van Smeets en zijn programma, wordt London Late Night goed bekeken. Dagelijks kijken zo'n 1,5 miljoen Nederlanders naar het programma van de publieke omroep.

Een aantal kritische televisiekijkers heeft inmiddels een Facebook-pagina opgericht om Smeets van de televisie te krijgen. De oprichter van de pagina Mart 'Auf Wiedersehen' Smeets zijn de 'afzeiktelevisie' van Smeets zat en willen dat de NOS stopt met de presentator.

Ranomi Kromowidjojo gehuldigd in Holland Heineken House

Tweevoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo is zaterdagnacht gehuldigd in het Holland Heineken House in Londen.

De in Eindhoven woonachtige zwemster vertrok na de 4x100 meter wisselslag estafette naar het HHH. Daar werd ze toegezongen door duizenden trotse Nederlanders.

Ranomi mag kiezen waar ze wordt gehuldigd
Bij terugkeer in Nederland wacht Kromowidjojo een groot ontvangst. De tweevoudig olympisch kampioene lijkt te kunnen kiezen waar ze gehuldigd zal worden: in Sauwerd, Groningen of in Eindhoven.

Wat betreft sportwethouder Joost Helms van Eindhoven moet Kromowidjojo zelf kiezen waar ze wordt gehuldigd. Dat kan ook in Eindhoven: "Je weet het nooit", zegt Helms. "Eerst moeten we eens afwachten wat de hockeymannen gaan doen. Daar zitten ook Eindhovenaren bij. Misschien kunnen we iedereen tegelijk in het zonnetje zetten."

Twee keer goud, één keer zilver
Kromowidjojo won individueel goud op de 100 en 50 meter vrije slag. Ze haalde zilver op de 4x100 meter vrije slag estafette.

Volgens oud-zwemster en voorbeeld voor Kromowidjojo Inge de Bruijn is de tweevoudig olympische kampioene de nieuwe 'golden girl'. Volgens Pieter van den Hoogenband gaat 'Kromo' na haar gouden races nu een achtbaan in.

De pas 21-jarige zwemster zelf sluit niet uit dat haar gouden race op de 50 meter vrij van de Olympische Spelen haar laatste wedstrijd ooit was. Dat vertelde Kromowidjojo amper een uur dat ze haar tweede gouden medaille in Londen had veroverd.

Ranomi Kromowidjojo in sexy lingeriereclame?

Ranomi Kromowidjojo staat open voor commercials van lingeriefabrikanten! Dat zei ze gisteravond in het FunX programma Fresh 'n Up. Ook reageerde de zwemster op de felicitaties van politicus Geert Wilders.

Lingerie
De tweevoudig olympisch kampioene is momenteel zo populair dat de aanbiedingen haar om de oren vliegen. Ook lingeriefabrikanten staan waarschijnlijk te trappelen om de goedlachse zwemster binnen te halen. Voor hun is er goed nieuws, want Ranomi Kromowidjojo vertelde vanochtend bij FunX dat ze een lingeriereclame wel ziet zitten: "Ik zou nooit gelijk 'nee' zeggen, maar altijd goed overwegen. Sommige dingen vind ik heel leuk, sommige dingen minder, maar sexy lingerie en bikini's  is ook heel leuk."

Wilders
Ranomi Kromowidjojo is sinds een paar dagen een echte BN'er geworden. Dat leverde haar felicitaties op van allerlei beroemdheden, ook van PVV-leider Geert Wilders. Het opvallende is dat de politicus ooit riep dat iemand tot in de derde generatie allochtoon is en niet een Nederlander. Dat lijkt Ranomi niet te deren: "Iedereen mag mij feliciteren. Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik neem de felicitaties hartelijk in ontvangst. Ik voel me gewoon Nederlander, ik praat Nederlands, heb een Nederlands paspoort. Ik voel me echt geen buitenlander."

Ranomi Kromowidjojo op Twitter populairste Olympische sporter

Ranomi Kromowidjojo die tijdens de Olympsiche Spelen in London al twee gouden plakken in de wacht sleepte, is de meest populaire Nederlandse olympiër op Twitter.

De Olympisch kampioene heeft inmiddels 73.274 volgers op Twitter. Gistermiddag waren dat nog 68.568 volgers.

De 21-jarige Ranomi gaat daarmee Sven Kramer voorbij die tijdens de Winterspelen in Vancouver in 2010 op 68.441 volgers bleef steken.

‘Volgens mij is het aantal volgers zeker verdrievoudigd, zei de winnares van de 50 en 100 meter vrije slag. Ze probeert zo veel mogelijk te lezen, al gaat haar dat nog een tijdje kosten. ‘Maar het doet me heel veel’, aldus Kromowidjojo.

Ranomi Kromowidjojo pakt goud op 100 vrij Olympische Spelen

En dat is twee! Na wielrenster Marianne Vos uit Meeuwen heeft ook Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen een gouden medaille veroverd. De zwemster van NZE in Eindhoven was donderdagavond de snelste op de 100 meter vrije slag.

'Kromo' liet een tijd klokken van 53,00 seconden en was daarmee rap genoeg om haar eerste individuele olympische medaille te pakken. "De tijd was niet goed, maar in het geval van de Olympische Spelen maakt dat niet uit", aldus Kromowidjojo. "Goud is goud en alsjeblieft Nederland: hier is hij dan!"

"Ik weet verder niet zo goed wat ik moet zeggen. Ik ben zó blij. Het was superspannend", zei 'Kromo', die de Wit-Russische wereldkampioene Aliaksandra Herasimenia (53,38, tweede) en de Chinese Yi Tang (derde in 53,44) aftroefde.

'Queen of the pool'
Kromowidjojo zorgde voor het tweede Nederlandse goud in Londen na Marianne Vos op de wegwedstrijd en tevens voor lyrische reacties op Twitter. "Queen of the pool!", meldde veelvoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband nadat hij de winnares had gezoend.

Ook de andere Brabantse olympiërs staken hun bewondering niet onder stoelen of banken. "Super prestatie!", twitterde hockeyer Bob de Voogd. Dressuur- en olympisch koninging Anky van Grunsven: "Wauw!!! GOLD. Impressed! Gefeliciteerd!" "Lekker dagje!", besluit hockeyer Robert van der Horst.

Ook de volgers van Omroep Brabant op Twitter deden een duit in het zakje. Zij omschreven de prestatie van Kromowidojo onder meer als 'Formidastisch', 'GROOTS!!!' en 'Eindhovensgoed'.

Geen moment getwijfeld
Coach Jacco Verhaeren vertelde na afloop van de gouden race van Ranomi Kromowidjojo dat hij geen moment had getwijfeld over een goede afloop. Zelfs niet toen zijn pupil na de eerste 50 meter 'slechts' als vierde keerde. ,,Nee, dat ben ik wel gewend met ene Pieter van den Hoogenband. Ik zag de eerste 50 en dacht: 'dit is perfect. Ze gaat nu doen wat er nodig is om te winnen'.''
Daarmee leverde Verhaeren na Van den Hoogenband en Inge de Bruijn opnieuw
een zwemmer af die individueel goud veroverde. Toch was dit uiteraard absoluut geen routineklus. ,,Dit went nooit.''
 
Met het gouden optreden werd een intensieve samenwerking van 4 jaar succesvol afgesloten. Stapje voor stapje werd 'Kromo' steeds beter, merkte de coach. ,,We zijn altijd hetzelfde concept blijven doen'', vertelde Verhaeren. ,,Dan verlies je af en toe wat races, maar win je de belangrijkste.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten