donderdag 5 augustus 2010

Katja Schuurman Froukje de Both bikini Costa @ Dutch Babes


Katja Römer-Schuurman (Bunnik, 19 februari 1975) is een Nederlandse actrice, zangeres en presentatrice.

Katja Schuurman is de oudere zus van de zangeres en actrice Birgit Schuurman. Haar vader is Nederlands, haar moeder komt van Curaçao en heeft Nederlands, Surinaams en Chinees bloed. Toen Katja nog op de middelbare school zat, deed ze haar eerste ervaring op met televisie, ze speelde in de serie Uit de school geklapt van de NCRV.

Na het behalen van haar vwo-diploma speelde Dutch babe Katja Schuurman diverse kleine rollen voor televisieseries. Ze volgde een studie politicologie, doch daar hield ze het spoedig voor gezien. Haar filmdebuut was in de Nederlandse speelfilm De Zeemeerman, met onder meer ook Gert-Jan Dröge.

Haar grote doorbraak kwam met haar rol als Jessica Harmsen (1994-1999) in de soap Goede tijden, slechte tijden. Daarnaast vormde ze met GTST-collega's Guusje Nederhorst en Babette van Veen de meidengroep Linda, Roos & Jessica. Hiermee zong ze de nummer 1-hit Ademnood. Daarnaast hield Katja er een eigen zangcarrière op na. Ze scoorde hits met Maar nu heb ik er een, Wereldmeid, Totaal Verkocht en Lover or friend.

Eind jaren '90 was Katja Schuurman vj op het toen nog volledig Engelstalige MTV. Hier presenteerde ze het programma So 90s, waarin typische videoclips uit de jaren negentig te zien waren. Dit programma werd in veertien landen uitgezonden.

In 2003 speelde zij een hoofdrol in de film Interview van Theo van Gogh, samen met Pierre Bokma. In 2004 volgde de jongerenproductie Cool, eveneens van Theo van Gogh. Katja Schuurman was erg getroffen door de dood van Van Gogh, die zij als een goede vriend beschouwde; een jaar na de moord presenteerde zij de BNN-documentaire Prettig weekend, ondanks alles, waarin door de journalist Stan de Jong het politie-onderzoek naar de Hofstadgroep werd geanalyseerd.

In december 2005 bracht Katja Schuurman een nieuw kerstnummer uit: Ho ho ho (samen met De Jeugd van Tegenwoordig). Deze single is opgenomen voor het programma Katja vs. Bridget. In het BNN-programma ging Katja de strijd aan met collega Bridget Maasland. De dames streden om wie van de twee de beste sportvrouw, zakenvrouw, stand-upcomedian en grootste kindervriend is.

Ook namen ze allebei een kerstsingle op: Katja met de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig, Bridget met Jan Smit. Een andere opdracht was het inzamelen van geld voor het goede doel. Katja zamelde in voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en Bridget voor haar eigen stichting Dutchypuppy Foundation. Katja zamelde het meeste geld in en was in de vorige afleveringen ook uitgeroepen tot beste sportvrouw, zakenvrouw en stand-upcomedian van het stel. Ook wist zij de meeste mensen naar haar eigen site te lokken waardoor er nog een punt bij kwam. Ze won uiteindelijk met 5-2 de strijd van Bridget.

De documentaire over de Hofstadgroep was Katja's eerste documentaire, maar sindsdien is zij vaker betrokken bij het maken van programma's. In 2006 nam Katja Schuurman het initiatief tot het oprichten van de stichting Return to Sender. Een fairtrade organisatie. Samen met Tessa Vos en Maarten van Huijstee werd de stichting opgericht. Katja is nu nog steeds voorzitter van deze stichting die onder meer producten aan de Hema verkoopt. Katja maakte over de projecten va Return to Sender een serie documentaires voor omroep Llink.

In mei 2008 werd bekend dat Katja Schuurman in september van dat jaar zou overstappen naar Net 5. Ze speelt daar momenteel (2009) samen met Bracha van Doesburgh en Eva van der Gucht in de serie S1ngle, gebaseerd op de gelijknamige krantenstrip.

In 2009 presenteerde zij met Daphne Bunskoek het praatprogramma De Tafel van 5, gebaseerd op het Amerikaanse programma The View. Vanwege lage kijkcijfers werd dit programma na vier weken gestopt.

Katja Schuurman heeft eerder relaties gehad met onder meer Ray Slijngaard, Gerd Jan van Dalen, Fedja van Huêt, Ferenc Lorch, Egbert Jan Weeber en Teun Kuilboer.

In 2004, op de set van de dramaserie Medea, ontmoette ze acteur Thijs Römer. Op 9 februari 2006 kondigden Schuurman en Römer aan in het huwelijk te gaan treden. Het huwelijksaanzoek was gedaan in Vladivostok op 31 december 2005, om middernacht. Ze zijn op 8 augustus 2006 getrouwd op het Château de Condé in het Franse dorpje Vallery.

Sammie, de dochter van Schuurman en Römer werd op 22 april 2010 geboren.

Ze wonen in Uitdam.

Filmografie
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Televisie als actrice
1992-1993 Uit de school geklapt Bianca
1994-1999 Goede tijden, slechte tijden Jessica Harmsen
1999-2000 Westenwind Bob van der Burgh
2000-2001 All Stars - De serie Nadja
2001-2002 Costa! de Serie Frida
2005-2006 Medea Medea
2005-2007 Trollz (Nickelodeon) Ruby Voice-over
2007-heden Tarzan (Jetix) Jane Voice-over
2007-heden Bratz (Nickelodeon) Sasha Voice-over
2008-heden S1ngle Stella Deporter

Televisie als presentatrice en/of jurylid
1996 De Telebel Show met Reinout Oerlemans
1997-1999 So 90's
1999-2000 Fox Tours
2001 Katja ZKM BNN At Work
2001-2004 Top of the Pops
2002-2003 Lijst 0
2003-2004 Mission Unfindable
2004 BNN Family
2004-2005 BNN presenteert AVRO's Sterrenslag
2005-2008 Try before you die
2005-2008 Katja VS ...
2006-2007 Ranking the Stars
2007 Get Smarter in a Week
2008 Katja & Sophie
2009 De Tafel van 5

Films als actrice
1995 Poppycock
1996 De Zeemeerman Bea
1999 No Trains No Plains Rietje Tarzan Jane Voice-over
2000 Chicken Run Ginger (Kip) Voice-over
2001 Costa! Frida Zeus Hedda
Minoes Kat Voice-over
2002 The Rules of Attraction Nederlandse actrice
Oesters van Nam Kee Thera
2003 Interview Katja
2004 Cool Mabel
2005 Prettig weekend, ondanks alles
2006 SEXtet Pien
2007 Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi Paula
2008 Het Wapen van Geldrop Joke
Ver van familie (film) Denise

SEXtet is een Nederlandse film uit 2007 van Eddy Terstall. De film heeft ook als titel Sextet: De Nationale bedverhalen, en zou onder deze titel uitgebracht worden in 2006. Door de problemen omtrent het uitbrengen van de film werd het echter uitgesteld tot de zomer van 2007 en werd de titel ingekort tot SeXtet.

Eddy Terstall laat opnieuw zijn meestal vaste ensemble van acteurs in de film passeren, waarin het verhaal uit diverse passages bestaat, en zich afspeelt in de samenleving van Amsterdam. De rode draden in het verhaal zijn liefde, seks en satire.

Wesley en Yolanthe: twee bekende Nederlanders die met elkaar trouwen. Ze zijn niet de enigen, de afgelopen vijf jaar.

Reinout Oerlemans en Danielle Overgaag
Vanaf 1990 kende half Nederland Reinout als Arnie van GTST. Vanaf 1996 presenteerde hij een reeks tv-programma's, sinds 2001 is hij directeur van productiebedrijf Eyeworks. Danielle schitterde eerst als wielrenster en werkte daarna als tv-presentatrice. Ze trouwden eveneens in 2008.

Katja Schuurman en Thijs
Katja Schuurman werd bekend als Jessica in GTST, presenteerde So 90s op MTV en speelde in films als Oesters van Nam Kee en Interview. Thijs Römer was al een BN'er vanwege zijn familieconnecties, maar acteerde ook in verschillende films en televisieseries. In 2006 trouwden ze.

Katja Schuurman werkt aan ’supergeheim’ Net 5-programma
Renate Verbaan en Katja Schuurman zijn de uithangborden van Net 5 dit najaar. Alleen viel er voor Schuurman gisteren op de najaarspresentatie nog geen programma te tonen. Bovendien schitterde Katja door afwezigheid door haar kraamverlof. Wel was er een promo te zien waarin Katja een ’supergeheim en hilarisch’ programma aankondigde. Ook voor Henkjan Smits en Tooske Ragas werd een nieuw en nog geheim programma aangestipt – naast Het Beste Idee van Nederland.

Mogelijk gaat het voor Katja om een nieuw verborgen camera-programma, waar onlangs een oproep voor kandidaten van uitging. Deze was bedoeld voor Net 5. Ook SBS 6 komt dit najaar met een candid camera-programma met Nance.

Sextet gaat over seks. Het is een komisch verhaal over de Nederlander en zijn relaties. Verschillende personages en hun bedverhalen passeren daarbij de revue, Sextet is ook nog eens een film-in-een-film. Een chagrijnige Vlaamse filmacademiedocent onderbreekt regelmatig de film om zijn klas filmstudenten te informeren over al het naakt en wat daar voor achterliggende gedachtes achter zitten.

In Sextet spelen vele BN’ers; Cees Geel, Kees Boot, Tara Elders, Tygo Gernandt, Katja Schuurman, Dieuwertje Blok, Jeroen van Koningsbrugge, Jan Mulder, Horace Cohen en nog vele anderen.

Een goedkope seksfilm van Eddy Terstall over de Nederlander en zijn bedverhalen, met een cast van bekende acteurs en enkele bekende Nederlanders zeggen sommige.

De lesbische Pien (Katja Schuurman) wil graag een kind samen met haar vriendin. In vriend Fred (Eric van Sauers) zien zij de perfecte kandidaat maar zijn vriendin Ineke (Femke Lakerveld), dé nationale seksuologe, is hier minder van gecharmeerd. In haar talkshow zien we Jan Mulder langskomen als een schrijver die erg gecharmeerd raakt van de jonge, aantrekkelijke, maar getrouwde Rozemarijn (Esmarel Gasman). Lotje (Tara Elders) gaat met haar broer een weddenschap aan om te kijken of mannen altijd op haar vallen, hoe dom ze zich ook voordoet. En zo gaat het nog wel even door qua personages en verwikkelingen!

Na het met Gouden Kalveren bekroonde drama 'Simon' is 'Sextet' is het tweede deel in Eddy Terstalls trilogie over de Nederlandse samenleving. Waar Simon ging over de dood, gaat Sextet over seks, bloot, seksualiteit, naaktheid, vrouwen borsten en alles wat daarbij komt kijken. 'Vox Populi', het derde deel in de trilogie, gaat over politiek - Terstall staat ook bekend om zijn inspanningen voor de PvdA.

Aangezien het budget van 'Sextet' behoorlijk laag was, mag Terstall blij zijn met zijn goede contacten in de Nederlandse filmwereld want cast en crew werkten belangeloos mee aan de film! De geldproblemen zorgden voor flinke vertragingen. Nadat de eerste montage al plaatsvond in september 2001, zou het zes jaar duren eer de film eindelijk in de bioscoop kon gaan draaien.

'Sextet' is een komische raamvertelling over de Nederlander en zijn seksuele relaties. Verschillende blote personages en hun seksuele erotische bedverhalen passeren de revue, zoals een impotente ex-voetballer annex schrijver die met een jonge bewonderaarster in bed belandt, of een lesbienne of biseksuele Katja Schuurman die haar bed net zo lief deelt met haar vriendin als met Dieuwertje Blok, de presentatrice van het Sinterklaas journaal.

Qua vorm is 'Sextet' een film-in-een-film. Een chagrijnige Vlaamse filmacademiedocent onderbreekt regelmatig de film om zijn studenten te vertellen dat achter al die ‘onnozele vormdingetjes' en het vele ‘onfunctionele naakt' in 'Sextet' een ijdele Hollander schuilgaat met vlassig rood haar en een flinke midlifecrisis.

Een uitspraak als "Ik heb het altijd al gezegd" zou hier op zijn plaats zijn. Eddy Terstall is Nederlands beste regisseur van dit moment. Dat hij goed is was al duidelijk na zijn derde film 'Hufters en Hofdames' uit 1997.

Geliefd en gekend in Japan en genegeerd in Nederland, bleef Terstall goeie films maken, zoals 'De Boekverfilming' uit 1999. Hij is gegroeid door de jaren heen. Zijn onderwerpen waren in wezen altijd hetzelfde, bottom line: seks en relaties.

'Simon' (2004) is daar in wezen de enige uitzondering op. Het lijkt erop dat de serieuze kant die hij in ‘Simon‘ liet zien ertoe heeft bijgedragen dat ook zijn andere kant volwassener is geworden.

Dat is in alles merkbaar. Zijn dialogen zijn misschien iets minder eigenzinnig dan eerst, uitspraken als "zij heeft billen waarin je je fiets nog niet zou willen parkeren", "zal ik je in je Hollywood kont neuken"(citaat uit 'Sextet') komen toch wat minder voor. De personages zijn dan ook wat minder uitvergroot. Ze zijn geloofwaardig, maar nog steeds vaak erg grappig, grappiger misschien wel. De dialogen zijn compleet en passen goed. Het is dan ook mooi om te zien dat het de acteurs makkelijk af gaat deze vlekkeloos en geloofwaardig uit te spreken en over te brengen.

En het zijn er nog al wat, die acteurs. ‘Sextet' heeft 'ze' bijna allemaal. En allemaal doen ze het prima! Nadja Hüpscher, Terstall vertolker van het eerste uur komt er helaas maar met een klein rolletje vanaf. Gelukkig blijft er nog een bataljon goeie spelers over.

Katja Schuurman, die mooier wordt als ze ouder wordt, is uitstekend als verveelde pot en MILF, Dirk Zeelenberg is lekker verliefd, Fedja van Huêt en Jacob Derwig (twee van Nederlands grootste acteertalenten!) schmieren heerlijk als over het paard getilde reclame pubers en Eric van Sauers steelt de show met gevatte monologen.

Ook nieuwkomer Esmarel Gasman maakt indruk, maar de grootste pluim gaat naar haar tegenspeler Jan Mulder, die verrast met een uitstekende rol als onzekere vrijer van zeventig. Hun sequentie doet denken aan ‘Lost in Translation', wat bedoeld is als compliment.

Zijn er nog kritiekpunten? Heus wel, maar niet veel en niet groot. De vorm van de film, een combinatie van een raamvertelling en een estafette (citaat uit de film) is vindingrijk en interessant, maar roept af en toe de vraag op of het echt nodig was.

De film neemt zichzelf daarmee lekker op de hak, maar lijkt zo de critici ook iets te makkelijk het gras onder de voeten weg te maaien. De Belgische filmdocent begint op een gegeven moment te storen en hoewel de animaties aardig zijn, vraag je je hier ook weer af of ze echt nodig waren.

Awel, maar wat zou dat? Het gaat goed met de Nederlandse film! Dat bewijst Eddy Terstall in ieder geval met zijn (kennelijke) low budget film. De acteurs zullen wel niet of nauwelijks betaald hebben gekregen (gaat het dan eigenlijk wel écht goed?), want techniek, catering en andere aanverwante bedrijven werken meestal niet voor niets en de film ziet er wel goed uit.

Plezier hebben ze er in ieder geval wel van gehad. Want dat spettert van het doek in deze volwassen en toch ook heel licht verteerbare én een beetje geëngageerde vertelling. Tip: let op Eddy Terstall vedette Marc van Uchelen die je samen met Horace Cohen als Oost-Europese 'hulpstukken' in een orgie van je stoel doen rollen, briljante scène, briljant uitgevoerd!

Acteurs: Katja Schuurman, Gene Bervoets, Esmarel Gasman, Tygo Gernandt, Tara Elders, Nadja Hüpscher, Femke Lakerveld, Annet Malherbe, Maria Kooistra, Jan Mulder, Rifka Lodeizen, Kim Pieters, Huub Stapel, Eric van Sauers, Marc van Uchelen, Jack Wouterse, Dirk Zeelenberg, Dieuwertje Blok, Marion van Thijn, Jeroen van Koningsbruggen, Peer Mascini, Martin Koolhoven, Lucretia van der Vloot, Richard Brailford, Marlies Bark, Kees Boot, Horace Cohen, Jenne Decleir, Sanne den Hartogh, Alette Dirkse, Christophe Haddad, Rachida Laalalla, Teun Kuilboer, Jacob Kurc, Natasja Loturco, Hans Man in’t Veld, Jasper van Overbrugge, Ahmed Salah, Kyoko Scholiers, Ariana Smorenburg, Sophie van der Stap, Soetkin Verwilt

‘Zoals beloofd laat ik u vandaag een Nederlandse film zien. De kans is erg groot dat u toch gaat opletten, want de film gaat over seks,’ kondigt een Vlaamse filmwetenschapper zijn studenten aan in een halfvolle bioscoopzaal. De inhoud van de film in kwestie, ‘Sextet’, is hiermee volledig gedekt.

Terstall schotelt de kijker zes verhalen voor: een model dat op veel oudere mannen valt, een gefrustreerde topless TV-seksuologe, haar vriend die door een lesbisch stel gevraagd wordt zaaddonor te zijn en een ‘lekker wijf’ dat in een weddenschap met haar broer blauwtjes probeert te lopen.

Omdat Terstall toch bekend staat om zijn politiek engagement werden ook een lesbische vrouw en diens Marokkaanse onderburen geïntroduceerd en volgen we een ongelovige jonge actrice, die bij een christelijke omroep komt te werken.

Erg veel om het lijf heeft ‘Sextet’, net als zijn hoofdrolspelers, niet. Volgens een goede Nederlandse gewoonte gaat bijna ieder actrice naakt. Hoewel de film in zijn aanloop tot het witte doek de pers goed wist te bereiken (‘Katja Schuurman en Jan Mulder in nieuwe film Terstall!’, ‘Sextet-actrice poseert bloot op de cover van Playboy’!, ‘Dieuwertje Blok naakt in Sextet!’), weet de regisseur het niveau van zijn met prijzen overladen ‘Simon’ niet te evenaren.

De film zou zo een onconventioneel statement zijn tegen de zogenaamde ‘vertrutting van Nederland’. Of flinterdunne seksverhalen met een aan de haren bijgesleepte politieke lading de manier zijn om een dergelijk maatschappelijk statement te maken, is de vraag.

Na ‘Blue Movie’ en ‘Turks Fruit’ zijn we in Nederland wel wat gewend en een achterliggende gedachte ontbreekt. ‘Sextet’ lijkt hierdoor niet zozeer een verwezenlijking van de antivertrutting van Nederland, maar een bevestiging van het oversekste imago van de Nederlandse film.

Maar liefst zes jaar kostte het Eddy Terstall om zijn no-budget-film rond te krijgen. Dat het Terstall gelukt is om zijn film – buiten de fondsen om en met een overdosis aan Bekende Nederlanders – rond te krijgen, verdient respect. Toch is ‘Sextet’ (seksuele vrijheid) na ‘Simon’ (euthanasie) weliswaar het tweede, maar zeker niet het beste deel van Terstalls trilogie over de liberale Nederlandse maatschappij.

De regisseur lijkt zich hier ook van bewust: ongenuanceerd laat hij de filmwetenschapper in een raamvertelling de inhoud en vormkeuzes van de ‘goedkope sexfilm van Eddy Terstall’ afkraken. Zelf wendt hij de aandacht van zijn seksfilm liever op zijn volgende project, de politieke tragikomedie ‘Vox Populi’.

Regisseur Eddy Terstall heeft hiermee de verzamelde filmpers helemaal tuk. Alle kritiek die je op de episodische film Sextet kunt hebben, laat hij al afleveren door de Belgische filmdocent Gene Bervoets. Die zet de film te pas en te onpas stil om zijn leerlingen duidelijk te maken wat er nu weer mis is met de naakte maaksels van dat rode mispunt: Kijk, hier heeft de regisseur een aanval van boven-matige pretenties en gaat hij over van kleur naar zwart-wit. Als zelfrespecterend filmcriticus wordt je alle gras voor de voeten weggemaaid, maar dat is wel zo amusant. Een beetje zelfspot kan geen kwaad.

Eddy Terstall schotelt ons een paar moderne fabels voor met als thema seks in Nederland. Het ene verhaaltje is leuker dan het andere, maar we kunnen ons in elk geval vergapen aan een onvoorstelbaar aantal bekende Nederlanders, al dan niet met de billen bloot.

De lesbische bedscène van Katja Schuurman met Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal is nu al legendarisch. En wie haalt Marc van Uchelen en Horace Cohen uit elkaar, als zij als hulpstukken dienen voor twee seksueel uitgehongerde lesbiennes.

Jan Mulder speelt zichzelf (maar dan impotent!) als ex-voetballer en schrijver die mooie Esmarel Gasman (een ontdekking!) in een heftige naaktscène het bed in praat.

Tara Elders, Dirk Zeelenberg, Jacob Derwig, Jeroen van Koningsbrugge, Cees Geel, Tygo Gernandt, Fedja van Hudt, Nadja Hupscher, Huub Stapel, Jack Wouterse, Annet Malherbe, Jack Wouterse en Peer Mascini komen ook voorbij in deze onsamenhangende, maar vermakelijke raamvertelling. Conclusie, leuke film, ondanks het gemopper van de filmdocent over veel te veel onfunctioneel naakt.

Froukje de Both (Amsterdam, 20 april 1972) is een Nederlands actrice, televisie- en radiopresentatrice en diskjockey.

De Both speelde vanaf 1997 de rol van Mariëtte in Goudkust. Ze werd in 1999 verkozen tot meeste sexy 'TVBabe of the Year'. In december 2001 en juni 2002 verscheen ze naakt op de cover van het mannenblad Playboy.

In 2001 acteert Froukje de Both ook in Costa:de serie als de vriendin van Frida, Agnetha en speelt ze ook mee in de wintervariant, Pista. Vanaf mei 2002 presenteert ze vrijdagsavonds samen met Niels Hoogland het radioprogramma Niels & Froukje op Radio 538. In maart 2005 werd haar contract hier met drie jaar verlengd; de eerste keer dat een vrouwelijke diskjockey een langdurig contract bij een commerciële radiozender kreeg.

In deze maand begon ze tevens met een nieuw radioprogramma: D'r uit met Froukje en Jens. Dit programma, dat ze met Jens Timmermans presenteerde, werd zondagsochtends van 8 tot 12 uur uitgezonden. Het vroege uitzendtijdstip bleek lastig voor Froukje de Both, waardoor ze besloot uit het programma te stappen. Vanaf januari 2006 presenteert Timmermans het programma alleen.

Froukje de Both presenteerde vanaf de zomer tot eind oktober 2005 bij Talpa het dagelijkse programma Thuis. Het programma werd stopgezet vanwege tegenvallende kijkcijfers. In 2006 deed De Both mee aan het televisieprogramma Dancing on Ice op RTL 4, waarin ze samen met haar schaatspartner Vitali Baranov meedeed in de strijd. Ze werd uitgeschakeld in de finale.

In het voorjaar van 2007 werd het programma Wie Wordt de Man van Froukje? uitgezonden op RTL 4, waarin Froukje de Both op zoek ging naar de man van haar dromen. Martijn Krabbé presenteerde het programma.

Uiteindelijk kreeg De Both geen relatie met de winnende man van het programma, Alexander. In oktober 2007 won Froukje de Both tweemaal de prijs 'het lelijk ding' voor slechtste presentatrice, een verkiezing georganiseerd door Veronica. Ze won de prijzen voor slechtste radioprogramma en slechtste radiopresentatrice.

Momenteel is Froukje de Both presentatrice van de voor- en nabeschouwing van RTL GP, het programma dat verslag doet van de Formule I. Sinds de herfst van 2008 presenteert ze samen met Sybrand Niessen het televisieprogramma TV Makelaar. Omdat Sybrand naar een andere zender is gegaan, heeft Tim Immers het van hem overgenomen.

Froukje de Both woont samen met haar vriend, de 8 jaar jongere Jeroen te Rehorst (beter bekend als DJ Dekky) en heeft met hem een dochtertje: Emma Sara Maria, geboren op 14 december 2008.

Actrice Froukje de Both Serie:
* Goudkust Rol: Mariëtte Zoomers (#2) (1997-2001)
* Costa! de Serie Rol: Agneta (2001-2004)
* Missie Warmoesstraat Rol: Suzanne Kaufman (2004-2005)

Birgit Schuurman bloot voor het geld

Ooit bezwoer Birgit Schuurman nooit naakt voor een mannenblad te poseren. Inmiddels is de 33-jarige zangeres-actrice overstag gegaan. Mét een achterliggende reden. „Ik ga volgend jaar solo het theater in. Op de flyer staat nog net niet ’sponsored by Playboy’, haha.”

Birgit is heel blij met haar naaktfotoshoot. „Het is geworden zoals ik ben; ik speel geen ’rol’. Wat ik allemaal laat zien?” Ze schetst: „Ik heb donker haar op mijn hoofd en dat die kleur echt is, wordt bevestigd. Het heeft geen ordinaire lading, maar dat is ook redelijk moeilijk met mijn lijf.”

De frêle Birgit gebaart: „Als je zúlke memmen hebt, is het moeilijker ingetogen sexy te zijn, want it’s out there. Ik denk dat de meest feministische vrouw het mooi vindt hoe ik het heb gedaan. Het is niet om de man te plezieren, niet van ’lipjes getuit…’”

Ze was twee jaar geleden nog heel stellig dat ze niet in ’zo’n rukblaadje’, zoals ze het zelf uitdrukte, wilde staan… Ze geeft toe: „Ik sta bekend om mijn ongenuanceerde uitspraken. Ik had een beeld van mezelf en daar paste Playboy niet in. Het gaat om de buitenkant, en ik wilde beoordeeld worden op de dingen die ik dóé. Ik was te streng voor mezelf. Ik heb de laatste jaren ontdekt dat ik ook een leuke, vrouwelijk kant heb. Ik deed niet zo lang geleden een sexy fotoshoot, waarna een vriendin zei: ’Dan kan je net zo goed wél met je grote borsten in Playboy gaan staan’.”

Ze is gewoon happy met zichzelf. „Een paar jaar geleden was ik technisch misschien mooier, maar wel onzekerder. Nu ik moeder ben, denk ik: ’Dat ziet er goed uit voor iemand die een half jaar borstvoeding heeft gegeven’.”

Birgit is getrouwd met regisseur Arne Toonen, samen hebben ze zoontje Chico, van bijna anderhalf. „Mijn man is alleen maar trots. Het is voor hem niet nieuw dat mensen naar zijn vrouw kijken, ik heb ook wel eens een halfnaakte vrijscène gedaan. Als hij het niet goed had gevonden had ik het niet gedaan, dat is het niet waard. En mijn zoontje?” Lachend: „Ik kan hem laten zien ’kijk, hier kom je uit’. Voor hem is het niet raar, mama zonder kleding. We gaan ook samen in bad. Wat ik al zei, het is niet ordinair of pornografisch. Voor mijn familie is het ook niets nieuws, mijn zus Katja heeft er al twee keer in gestaan, dus kon ik niet achterblijven, haha. Het valt voor mij onder het kopje ’werk’, ik zit in een bevoorrechte positie zo mijn geld te kunnen verdienen.”

„Ik ga volgend jaar voor het eerst solo het theater in. Met Het Grote Verlangen: Birgit Schuurman zingt wat ze mooi vindt. De fotoshoot is een manier om dat mogelijk te maken, zo ik hoef niet maanden in een stuk te staan voor de centjes.

In de show ga ik nummers zingen en vertellen over wat mij heeft gevormd tot de muzikale mens die ik nu ben. Van Herman van Veen en Robert Long tot Madonna en Chet Baker. Het gaat heel divers worden.”

Haar agenda volgend jaar is verder nog grotendeels leeg. „Ik zou nu in een kinderserie spelen maar die is verplaatst naar januari, dan ben ik een paar weken op vakantie. Alles staat tot oktober nog open. Fijn, want zo ben ik vrij om op het laatste moment ’ja’ te zeggen tegen series of films.”

Birgit is in het kerstnummer van Playboy naakt te bewonderen. Eerst is er een presentatie. Glimlacht: „Dan gaan mensen het voor het eerst bekijken. Spannend? Iedereen mag vinden wat hij vindt, ík ben er blij mee!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten