zondag 21 februari 2010

Annette Gerritsen en Laurine van Riessen Vancouver @ Dutch Babes


Dutch Babes Annette Gerritsen en Laurine van Riessen hebben Nederland als sprintnatie weer op de kaart gezet.

In de Richmond Olympic Oval Vancouver, Canada veroverden de schaatssters van de Control-ploeg het zilver en brons op de 1000 meter. Het was zelfs bijna goud geworden voor Nederland.

Topfavoriete Christine Nesbitt verwees Annette Gerritsen met slechts tweehonderdsten van een seconde verschil naar het zilver; 1.16,56 om 1.16,58.

Annette Gerritsen nam met het zilver op prachtige wijze sportieve revanche voor haar valpartij op de 500 meter. Ook Laurine van Riessen verbaasde vriend en vijand in de Richmond Olympic Oval.

Aangemoedigd door de vele Oranje-supporters steeg de 22-jarige schaatsster van Control ver boven zichzelf uit. Met 1.16,72 stond Laurine van Riessen tot aan drie ritten voor het einde zelfs op de eerste plek. Het werd uiteindelijk brons.

Op het middenterrein van de Canadese schaatstempel leverden dat mooie beelden op. Annette Gerritsen en Laurine van Riessen gaven elkaar een warme, welverdiende, innige knuffel. "Dit is echt gaaf", klonk het eensgezind. "Ongelooflijk, geweldig en super", waren de woorden die volgden.

Op de achtergrond kreeg vervolgens het goud van Nesbitt ook een Oranje-tintje. Simon Kuipers kuste de Canadese topschaatsster vol op de mond en liet daarmee even zijn Control-teamgenoten links liggen.

Na de huldiging volgde nog een kort interview bij Dione de Graaff van NOS Studio Sport.

Margot Boer was toen al met stille trom vertrokken Zij leek eventjes op het goud af te stevenen, maar de olympische droom eindigde voor haar in een desillusie. Na het eerste volle rondje noteerde de 24-jarige rijdster, eveneens van Control, de snelste tussentijd.

Maar Boer kon die sterke lijn niet doortrekken en eindigde met 1.16,94 uiteindelijk op de zesde plek. "Tot de eerste 600 meter ging het goed, daarna heb ik het de laatste 400 meter laten lopen", baalde ze.

Ireen Wüst speelde op de 1000 meter onverwacht een bijrolletje. De 23-jarige TVM-rijdster was voor de race nog vol vertrouwen. ""Met mijn inhoud en de snelheid zit het wel goed", keek ze hoopvol vooruit.

Dat bleek dit keer ijdele hoop. De olympische kampioene op drie kilometer van 2006 klokte een matige tijd; 1.17,28. Daarmee bleef Wüst ver verwijderd van de medailles (achtste plek).

Het Nederlandse schaatslegioen maalde echter niet om de teleurstellingen van Wüst en Boer. Na het goud van Sven Kramer op de vijf kilometer was hun land immers weer twee medailles rijker door Annette Gerritsen en Laurine van Riessen. Oranje boven!

Ruim 3,3 miljoen Nederlandse tv-kijkers hebben donderdagavond met eigen ogen gezien hoe de Nederlandse schaatssters Annette Gerritsen en Laurine van Riessen respectievelijk zilver en brons wonnen op de 1000 meter in Vancouver. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De uitzending van de NOS had met 3.335.000 kijkers een marktaandeel van 56,5 procent. Dat betekent dat meer dan de helft van de televisiekijkers donderdagavond rond 23.00 uur naar Nederland 1 keek. Het damesschaatsen staat daarmee bovenaan de dagelijkse top 25 van best bekeken programma's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten