zaterdag 13 maart 2010

Susan Smit 'De Wereld Draait Door' @ Dutch Babes


Susan Smit (1974) werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Na weer een dag modepopje spelen, nam ze het vliegtuig terug naar Amsterdam en ging haar echte liefde achterna: literatuur.

Susan Smit studeerde af in Culturele Studies, richting Publicistiek, aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde in 2001 het autobiografische boek Heks, dat een ware mediahype veroorzaakte. Daarna volgden Wijze vrouwen, De stad en de sterren, haar debuutroman Elena’s vlucht, De zweefmolen en Wat er niet meer is.

Momenteel schrijft Dutch Babe Susan Smit columns in Happinez, JFK, Marie Claire en BOEK. Van 2005 tot 2009 besprak ze elke woensdag literatuur in Goedemorgen Nederland en in 2008 presenteerde ze een eigen boekenprogramma op televisiezender Het Gesprek.

In april 2009 verschijnt 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben, een boek over haar bijzondere reizen. Momenteel werkt ze aan haar derde roman Vloed die in 2010 zal verschijnen.

Schrijfster Susan Smit mag trots zijn op haar overgrootmoeder Adriana van Konijnenburg, een feministe van het eerste uur, die rond 1900 lak had aan de heersende mores en de adellijke wetten. Trouwen? Niet met een of andere oude zak.

Adriana bleef nog liever alleen om haar leven te kunnen wijden aan de dichtkunst, zoals haar oude schoolvriendinnetje Henriëtte Roland Holst. Haar droom kwam niet uit, want ze werd toch nog een gevangene van het huwelijk.

Susan Smit romantiseerde in haar sfeervolle boek Vloed het leven van haar overgrootmoeder en gaf haar een grote liefde in de vorm van Jacob, een visser.

Een aantal hoofdstukken is geschreven vanuit zijn perspectief. Jacob denkt na een hevige vrijage dat hij Adriana toch niet kan krijgen, omdat ze uit de hogere sociale klasse komt.

Hoewel ze allebei wanhopig verliefd zijn, blijven ze elkaars signalen verkeerd interpreteren. Wat volgt, is een lange geschiedenis van smachten, hopen en dromen dat ze elkaar toch ooit zullen krijgen.

Als lezer dein je mee op de schuimkoppen in de branding. Het verlangen dringt aan, constant, zoals de golven die tegen de kade beuken. Als je Vloed leest, ruik je de zee en dat is een grote verdienste van de schrijfster.

Fraai is hoe Susan Smit de veranderingen in Noordwijk beschrijft, een dorp dat transformeert van vissersdorp naar toeristenoord. Het zeebaden raakte pas aan het begin van de twintigste eeuw in zwang en het toerisme nam een vlucht. Overgewaaid uit Engeland: sporten!

Ook mooi: de gevolgen van de industriële revolutie en de introductie van trein, telegraaf en telefoon.

De bloemrijke taal doet soms wat gekunsteld aan, maar Susan Smits elegante zinnen en nagenoeg consequente stijl dragen bij aan de geloofwaardigheid van Adriana als vrouw van stand met literaire ambities. Vloed is een mooi verwoord klassiek liefdesverhaal dat wint aan rijkdom door de historische context en doordat het is voortgekomen uit een diepe bewondering.

’Vloed’, Susan Smit, uitgeverij Lebowski, 303 pagina’s, gebonden, €18,90.

De gasten bij Presentator Matthijs van Nieuwkerk van de uitzending van 9 maart van De Wereld Draait Door zijn: Marco Pastors, Felix Rottenberg, Frans Derks, Naema Tahir, Yasmine Allas, Susan Smit, Heleen van Royen en Marjan Berk. Muziek is er van Ellen ten Damme en Harry Slinger.

Beelden Susan Smit in erotische film, Schrijfster gaat gewillig uit de kleren.

Ze is schrijfster, columniste, voormalig fotomodel en zelfs heks. Maar nu blijkt dat Susan Smit in haar jongere jaren ook bijkluste als pornoactrice in soft erotische films. Of in ieder geval in één erotische film. De twee scenes komen uit de film ‘Diamonds are for Pleasure’, destijds uitgezonden door SBS6.

Er is een sekstape opgedoken van gezaghebbend model, schrijfster en journalist Susan Smit. Het gaat om twee scènes uit de film Diamonds Are For Pleasure, waarin Smit als actrice een bijrol vertolkt. De film is in de jaren negentig uitgezonden door SBS6.

De schrijfster stelt dat het een 'naïeve actie' betrof. Ze is er niet trots op, maar distantieert zich er ook niet van. "Ik was zeventien jaar oud en net model. Dan kan dat soort dingen op je pad komen. Ik vind het ook geen big deal. Het is allemaal vrij onschuldig. Het enige dat je ziet is een naakt lichaam en een stel onvolgroeide borsten."

SUSAN SMIT BLOGT OVER DWDD EN OP HET BOEKENBAL.

Als het thema van de Boekenweek ‘Opgroeien in de letteren’ is dan weet je dat op het boekenbal de hele avond wordt gevraagd naar jouw favoriete boek in de puberteit (stukken beter overigens dan het thema ‘Tjielp, tjielp’ waarbij je gevraagd wordt welk dier jij zou willen zijn en of je het desbetreffende dier even wil nadoen voor het NOS journaal).

Zoals gebruikelijk draait elk thema bij schrijvers gewoon uit op seks. In De Wereld Draait Door mag ik(Susan Smit) met Heleen van Royen, Marjan Berk, Yasmina Allas en Naema Tahir komen opdraven om mijn puberteitsknaller te pluggen: Zout op mijn huid met jaloersmakende scènes met minnaar Gauvain.

Verder vliegen Anaïs Nin, een erotisch Somalisch toneelstuk en Turks fruit over tafel. Hugo Borst: ‘Dankzij dat boek is mijn lul nooit tussen mijn rits geraakt na de seks’.

Na een snelle taxirit door de stad met een chauffeur die maar blijft volhouden dat ik ècht Saskia Noort ben en niet Susan Smit, sluit ik aan bij het diner van mijn uitgever Oscar van Gelderen om te zien hoe Dokter Frank wèl gewoon brood met knoflookboter naar binnen werkt terwijl hij dat zijn diëtende lezers sterk afraadt en om met Beau van Erven Dorens een boom op te zetten over het hebben van teveel boekenideeën en te weinig tijd om ze op te schrijven.

Daarna gaan we op een holletje naar de Stadsschouwburg waar de pers ronddwaalt op zoek naar lallende schrijvers die hun mond voorbij willen praten. Na Connie Palmen en haar ‘scheer je weg, jonge schrijfstertjes’ waarvoor ze publiekelijk bij DWDD haar excuses kwam aanbieden, is de jacht geopend.

Nieuwkomer is de rondborstige rode loper muskiet Judith Osborn die me toevoegt dat het thema ‘Jeugd’ wel aan mij besteedt is met mijn vijf jaar jongere vriend. ‘Nietwaar?’

Yvonne Kroonenberg, immer verloofd met heerschappen van uiteenlopende leeftijd en allooi, kan mijn date duidelijk waarderen.

Nadat een verslaggever van CQC wil weten van mijn(Susan Smit) ‘affaire met misdaadjournalist John van den Heuvel’, is het hoog tijd om het laatste glas prosecco naar binnen te gieten, nog even langs de afterparty van NightWriters te zwaaien en naar huis te gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten