dinsdag 5 november 2013

Halina Reijn in Isabelle en Zwartboek @ Dutch Babes


Belangrijkste toneelprijzen voor Pierre Bokma en Halina Reijn

Pierre Bokma en Halina Reijn zijn dit jaar de winnaars van de Louis d'Or en de Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijzen voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke hoofdrol. Bokma krijgt de prijs voor zijn rol in De Verleiders: de casanova's van de vastgoedfraude. Halina Reijn werd geëerd voor haar rol in Nora.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties maakte de winnaars van de 'Oscars' van de Nederlandse theaterwereld zondagavond bekend tijdens een gala in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Pierre Bokma 'dráágt de voorstelling als ultieme verleider', oordeelde de jury. 'Het exceptionele vakmanschap van deze bijzondere acteur is in alle handelingen voelbaar, van de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen.' Bokma speelt de rol van Vijs en is een van de vijf acteurs in het toneelstuk over de grootste vermeende fraudezaak die ons land ooit heeft gekend.

De voorstelling over de vastgoedfraude won overigens ook de Toneel Publieksprijs, waarbij het publiek de winnaar bepaalt door stemavonden in het land en stemmen via internet.

Reijn speelde een van haar beste rollen
Dutch babe Halina Reijn speelde volgens de jury als Nora een van haar beste rollen tot nu toe. 'Heftig, wanhopig, sterk en net weer een tikje anders dan zoals we haar bij haar 'vaste' regisseur Ivo van Hove kennen.' Nora, van de Toneelgroep Amsterdam, gaat over een jonge vrouw die beseft dat ze haar hele leven alleen voor anderen heeft geleefd en daarom probeert te breken met haar echtgenoot.

De Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol ging naar Stefan de Walle voor zijn rol in Speeldrift. 'Met minimale gezichtsexpressie weet hij in stembuiging en lichaamstaal een reeks van emoties te verbeelden.' Astrid van Eck ontving de vrouwelijke evenknie, de Colombina, voor haar rol in Honingjagers.

De jury kende de Prosceniumprijs, voor een instantie die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan Theaterzaken Via Rudolphi. Het impresariaat helpt al meer dan 20 jaar gevestigde theatergezelschappen en nieuwe theaterinitiatieven.

Carice van Houten en Halina Reijn tongzoenen voor sexy fotoshoot Linda

Carice van Houten en Halina Reijn staan zoenend op de foto in de nieuwste editie van maandblad Linda.

Op de website van het blad is alvast een video van de shoot te zien.


De vriendinnen "gaan elkaar in het filmpje te lijf en kussen het weer goed", zo wordt de shoot door Linda beschreven.

Er staat ook een interview met de actrices in het tijdschrift, waarin ze onder meer praten over hun shopverslaving en het boek Antiglamour dat ze samen schreven.

In het boek komt hun vriendschap, die niet lesbisch van aard is, uitgebreid aan bod. Tijdens de boekpresentatie zei Van Houten: "Wat ons bindt, zit heel diep. Vroeger waren we allebei outsiders, hoorden we er eigenlijk niet bij."

Carice en Halina zoenen voor fotoshoot

Nederlandse top actrices Carice van Houten en Halina Reijn staan tongzoenend op de foto in de nieuwste editie van LINDA, die vanaf morgen in de winkels ligt. Op de website van het blad is alvast een video van de shoot te zien.

De vriendinnen 'gaan elkaar te lijf en kussen het weer goed', zo wordt de shoot door het blad beschreven.

Er staat ook een interview met de actrices in het tijdschrift, waarin ze onder meer praten over hun shopverslaving en het boek Antiglamour dat ze samen schreven.

Carice en Halina zoenen voor erotische foto's

Carice van Houten en Halina Reijn staan gepassioneerd zoenend op de foto. Zonder gêne en met alle vriendinnenliefde die ze in zich hebben, gingen ze vol op de bek, hot.

De vriendinnen "gaan elkaar heet te lijf en kussen het weer goed", zo wordt de shoot door LINDA. beschreven.

Er staat ook een interview met de actrices in het tijdschrift, waarin ze onder meer praten over hun shopverslaving en het boek Antiglamour dat ze samen schreven. "Wij zijn heel gezegend met onze levens,"  zegt Carice.

Hun vriendschap bezegelden ze ooit met bedelarmbanden, "Maar die zijn we allebei kwijtgeraakt."

In het boek komt hun vriendschap uitgebreid aan bod. Tijdens de boekpresentatie zei Carice: "Wat ons bindt, zit heel diep. Vroeger waren we allebei outsiders, hoorden we er eigenlijk niet bij."

Blote Halina Reijn en Anna Drijver op de bres voor de bij

Bekende Nederlandse actrices als Halina Reijn en Anna Drijver hebben hun ontblote bovenlijf als bij laten beschilderen. Foto's van hun naakte borsten met deze versieringen komen op een beperkt aantal potjes honing die zondag op het Beeing Festival in Amsterdam worden verkocht. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de bij.

Dat maakte de organisatie van het festival woensdag bekend. Het gaat al jaren slecht met de honingbij. De afdeling Plant Research International van de Wageningen Universiteit doet onderzoek naar de hoge bijensterfte. Dat gebeurt in opdracht van de overheid.
Wageningen zoekt samen met de imkerij en het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek naar de oorzaak van de bijensterfte. De wetenschappers denken dat de honingbij deels het slachtoffer wordt van een veranderende omgeving met andere planten, een ander klimaat en nieuwe parasieten, schimmels en bacteriën.

In totaal lieten 12 actrices zich naakt en met bodypaint als bij vereeuwigen. Slechts één acteur ontblootte zijn torso voor de honingbij: Jeroen Willems.

Halina Reijn viel negen kilo af

Halina Reijn is voor haar rol in de nieuwe film Isabelle uiteindelijk negen kilo afgevallen.

"Het waren er geen twintig, dan had ik niet meer geleefd", zei ze in het programma Kunstuur op Radio 1. De 34-jarige sexy actrice moest zich negen weken aan een streng dieet houden.

De opnames in Luxemburg werden een week geleden afgerond.  Het was volgens Halina niet eenvoudig  om weer gewoon te gaan eten. "Ik eet nu gewoon heel veel."Koolhydraten eet ze nog steeds niet, want daar wordt ze 'een beetje misselijk' van.

Halina Reijn gaf eerder aan dat de naaktscènes in de film haar niet meevielen, omdat ze door het dieet nauwelijks vet meer had om zich warm te houden.

In Isabelle, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo, wordt het personage van Reijn door een door schoonheid geobsedeerde fan ontvoerd en uitgehongerd. De film gaat volgend jaar in première. In de film is Halina Reijn merendeels van de tijd volledig naakt te zien.

Isabelle is een zeer naargeestige psychologische thriller naar het boek van Tessa de Loo, geregisseerd door Ben Sombogaart. De film is in september 2011 in de Nederlandse bioscopen in première gegaan.

Halina Reijn heeft zich sterk vermagerd voor haar rol.

De beroemde actrice Isabelle (Halina Reijn) wordt gevangengenomen door serveerster Jeanne (Tineke Caels) die haar hond als wapen gebruikt. Jeanne sluit Isabelle naakt op in haar kelder, hongert haar uit, en maakt naaktschilderijen van haar. Ze is jaloers omdat Isabelle mooi is en zij lelijk. Ze is van plan Isabelle dood te hongeren en dan zelfmoord te plegen, en hoopt postuum erkend te worden als schilderes met haar schilderijen van de aftakelende Isabelle. Haar verdwijning baart opzien, maar het onderzoek van de politie levert niets op.

Isabelle doet niets om zich tegen de hond te verweren en zo te ontsnappen. Ze brengt wel gesprekken op gang met Jeanne die lesbisch is, deels als strategie om beter behandeld te worden, en deels omdat ze echt begaan is met Jeannes problemen. Op een dag is de hond ingesloten door een begin van brand in het huis terwijl Isabelle buiten is. Ze kan gemakkelijk vluchten want Jeanne heeft daarmee haar "wapen" niet ter beschikking; bovendien maakt ze zich meer zorgen om haar hond dan om het vluchten van haar gevangene. Isabelle vlucht echter niet maar redt de hond. Jeanne bedankt haar daarvoor maar zet haar toch weer gevangen. Later wordt Isabelle gered door een bezoeker van het café waar Jeanne werkt, die sinds hij haar een keer naakt heeft zien zonnen een obsessie voor haar heeft. Jeanne pleegt zelfmoord door zich te verbranden.

Acteur     Personage
Halina Reijn     Isabelle
Tineke Caels     Jeanne
Wim Opbrouck     Bernard
Monique van de Ven     Moeder Isabelle
Edwin de Vries     Vader Isabelle
Michel van Dousselaere     Peer
Casper Grimbère     Rogier
Daniel Plier     Vader Jeanne
Brigitte Urhausen     Moeder Jeanne
Barbara Sarafian     Gislene
Michael Nierse     Jean
Pallas van Boetzelaer     Jeanne (4 jr)
Isabelle Constantini     Vrouw in bus
Dora Thiry     Kind in bus
Jan Becaus     Vlaamse nieuwslezer
Tom de Hoog     Vlaamse politiewoordvoerder
Ron Cornet     Peyroll
Patrick Hastert     Patrick
Norbert Rutili     Steph
Rene Mioch     Showbizzjournalist #1
Janine Abbring     Showbizzjournalist #2
Willem Quarles van Ufford     Nederlandse verslaggever
Thomas Cammaert     Vlaamse verslaggever
Anna Drijver     Nieuwe hoofdrolspeelster
Jef Manderveld     Jongen schoolplein

Tim Oliehoek maakte in 2001 al een korte film gebaseerd op hetzelfde boek, met Marian Mudder in de hoofdrol.

Graatmagere Halina Reijn in de trailer van Isabelle

Actrice Halina Reijn (De eetclub, Zwartboek) moest voor de rol van Isabelle maar liefst 20 kilo afvallen. In de gelijknamige thriller van Ben Sombogaart (De Tweeling) wordt ze namelijk ontvoerd en verwaarloosd door een mismaakte kunstenares, die jaloers is op de schoonheid van Isabelle.

De psychologische thriller Isabelle draait vanaf 22 september 2011 in de bioscoop.

Isabelle heftige film voor Halina Reijn

De film Isabelle van regisseur Ben Sombogaart is in première gegaan op het filmfestival in Utrecht. NU.nl sprak met onder anderen Halina Reijn, Barry Atsma en Carice van Houten over schoonheid en stalkers.

''Het was een hele heftige film om te doen in alle opzichten'', vertelt hoofdrolspeelster Reijn, die in de psychologische thriller ontvoerd wordt. ''Het afvallen en de psychologische en naaktscènes waren ingewikkeld.''

Haar tegenspeelster Tineke Caels kruipt in de huid van een lelijke vrouw, die haar hele leven al wordt genegeerd vanwege haar imperfecties. De Vlaamse moest elke dag twee uur in de schmink om er als Jeanne uit te zien.

Met dat masker op merkte ze dat mensen anders met haar omgingen. ''Ik vond het maf om te zien dat mensen daar heel moeilijk mee om kunnen gaan, met mensen die misvormd zijn. Ik had dat nog nooit ondervonden.''

Psychologische thriller Isabelle met Halina Reijn naar roman Tessa de Loo

Op zondagavond 15 september zendt de NCRV op Nederland 2 de psychologische thriller Isabelle (2011) uit, geregisseerd door Ben Sombogaart. De speelfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 1989.

Een dorp in de Ardennen wordt opgeschrikt door de ontvoering van de mooie Hollandse filmster Isabelle (Halina Reijn), die daar op vakantie is met haar ouders. Na een maandenlange speurtocht is zij nog altijd niet gevonden. Langzaam verflauwt de belangstelling. Alleen Bernard (Wim Opbrouck), de dorpsonderwijzer, raakt door de ontvoering geobsedeerd.

Niemand verdenkt Jeanne (Tineke Caels), de zwijgzame, mismaakte schilderes die in de dorpskroeg werkt. Zij is degene die Isabelle in haar kelder opgesloten houdt. Ze hongert Isabelle uit en schildert het verval, alsof ze de topless schoonheid wil vernietigen. Langzaam ontstaat er meer contact tussen de beide vrouwen en leren ze elkaar onder deze vreemde omstandigheden beter kennen. Jeanne kent afkeer en bespotting vanwege haar uiterlijk. Isabelle onthult schokkende details over haar leven als aantrekkelijke filmster en weet zo het vertrouwen van Jeanne te winnen.

Voor de film heeft Halina Reijn zich sterk vermagerd. In Isabelle spelen Janine Abbring en Réne Mioch twee showbizzjournalisten.

ZWARTBOEK

Rachel Steinn (een naar de jonge Marlène Dietrich gestylde Carice van Houten) is een overlever die, als de boerderij met haar onderduikadres wordt opgeblazen, geen traan laat om de doden en meteen de draad weer oppakt. Logisch in oorlogstijd en typisch voor Verhoeven. Voorbij het goed en kwaad, liefst via het goed en kwaad. Maar Rachel is hoofdzakelijk goed, en ontpopt zich in Zwartboek meer en meer tot een naïeve en nooit al te schuldige verzetsheld, die zo haar talenten heeft en daar op momenten als het moet, handig gebruik van kan maken; maar die ook nog zoiets als gevoelens heeft. Eigenlijk een heel gewoon meisje dus. Daar tegenover staat Ronnie (Halina Reijn) die als een ware hoer met alle winden mee waait, zo is te zien in een seks orgie met veel drank. En wat is overleven meer dan het eigenbelang vooropstellen?
Ronnie is het zwarte boek, maar veel meer dan een stofomslag van lachen en zuipen krijgen we van haar niet te zien. Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman richten zich steeds maar op dat engeltje, in naaktscènes die al eindeloos in eerdere films te zien waren.

Zwartboek is een Nederlandse film uit 2006, geregisseerd door Paul Verhoeven. Het scenario is geschreven door Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch. Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die overdenkt hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde in het verzet. De titel slaat op een zwart boekje, dat in de film de rol van zwartboek speelt.

De Nederlandse galapremière van de film was op 12 september 2006 in Den Haag en de bioscooprelease op 14 september. Zwartboek kreeg een Gouden Film, een Platina Film en op het Nederlands Film Festival won de film drie Gouden Kalveren. Zwartboek was de Nederlandse inzending voor de Academy Awards en kwam op de shortlist.[1][2] Een plek bij de daadwerkelijke nominaties werd niet gehaald. Tijdens het Nederlands Filmfestival van 2008 werd de film verkozen tot beste Nederlandse film aller tijden.

In 1956 zien twee vrouwen uit Den Haag elkaar terug in een kibboets in Israël aan het meer van Tiberias: de joodse onderwijzeres Rachel en de toeriste Ronnie, die op een Heiligland-tour is met haar Canadese man. Na het vertrek van Ronnie denkt Rachel aan het water verdrietig terug aan haar oorlogstijd.

Nadat het onderduikadres van de Joodse zangeres Rachel Stein in september 1944 per ongeluk door de Geallieerden wordt gebombardeerd en ze gered is door een boerenzoon in een zeilboot, wordt ze benaderd door een verzetsman, Van Gein. Deze raadt haar aan onder te duiken of te vluchten en via hem probeert Rachel met een groep Joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. Rachel haalt eerst Fl 50.000 in dollars en diamanten van haar vader op bij diens notaris Smaal, die de transactie in een zwart boekje noteert en haar voor ontvangst laat tekenen. Door Van Gein wordt Rachel met anderen naar de Biesbosch gesmokkeld waar ze haar ouders en broer, die recent is geopereerd aan zijn blindedarm, terugziet. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en bijna alle vluchtelingen worden gedood door mitrailleurvuur. Alleen Rachel weet te ontkomen door in het water te springen. Verscholen in het riet ziet ze hoe de Duitsers de lijken aan land brengen en van hun kostbaarheden beroven.

In een doodskist met kruis en luchtgat bereikt Rachel geschminkt als slachtoffer van vlektyfus de Haagse gaarkeuken "Laakhaven" waar ze gaat koken onder leiding van de communistische verzetsman Gerben Kuipers. Ze heet nu Ellis de Vries en heeft blond haar. Ze wordt gevraagd als koerierster te werken bij een knokploeg van Hans Akkermans. Ze is getuige van een dropping van wapens, voedsel en apparatuur voor het verzet door een Engels vliegtuig, waarna een Duitse overval door Hans wordt afgeslagen. In een trein moet ze de verloofde van Hans spelen en hem kussen, maar wanneer er controle komt geeft ze hem een gespeelde klap en loopt door naar een coupé waar ze contact legt met de sympathieke hoge Duitse SD-officier Hauptsturmführer Müntze die haar zijn postzegelverzameling toont. Hij is bijzonder van haar gecharmeerd en het verzet vraagt Ellis haar charmes te gebruiken om gevangengenomen verzetslieden te helpen, onder wie de zoon Tim van Gerben Kuipers. Daartoe bleekt ze haar schaamhaar. Ze ontdekt dat Hans arts is als hij over de verloren insuline uit de Engelse dropping praat en begint een korte (?) affaire met hem. Ze bezoekt de notaris nogmaals, brengt Müntze ontbrekende Wilhelmina-postzegels en gaat mee naar een Duits feest. Daar ontmoet ze aan de piano ook Franken, de bevelhebber van de patrouille die haar ouders in de Biesbosch vermoordde. Ze moet overgeven, maar treedt daarna op als zangeres met Ronnie, een 'moffenhoer'. Later biedt Franken in zijn blote kont haar op het toilet een baan aan als secretaresse op het SD-kantoor in Den Haag.

Via notaris Smaal en Rachel weet de verzetsgroep een Engels microfoontje uit de dropping achter een schilderij van Heinrich Himmler te plaatsen in het kantoor van Franken, zodat ze de SD kunnen afluisteren. Zo ontdekken ze dat de dood van Rachels ouders inderdaad een valstrik was. Van Gein benaderde opzettelijk rijke Joden en gaf de Duitsers door wanneer ze zouden 'ontsnappen' naar bevrijd gebied. Franken wachtte dan de Joden op en schoot ze dood tot de laatste man, waarna de lijken beroofd werden. Een deel van de verzetsgroep besluit Van Gein te grazen te nemen door hem te ontvoeren, maar de aanslag mislukt bijna door de slechte kwaliteit van de chloroform om hem te bedwelmen, en ze zien zich gedwongen hem dood te schieten.

Müntze blijkt privé niet zo'n kwade kerel. Hij had door een Geallieerd bombardement op Hamburg zijn gezin verloren en ziet de oorlog als hopeloos en zinloos. Ook tracht hij orde en correctheid te betrachten daar waar bij alle anderen (met name Franken) alle remmen losgaan. Zo houdt hij een aantal executies van verzetslieden tegen. Hij heeft in feite al vanaf het begin argwaan jegens Rachel en wanneer ook Van Gein verdwijnt, dwingt hij Rachel in bed haar verhaal op te biechten. Toch geeft hij niet haar maar Franken aan, wegens het verduisteren van de spullen van rijke Joden (die komen immers toe aan het Reich). Deze wellicht jegens Rachel en de Joden welwillende poging leidt echter tot zijn eigen arrestatie. Müntze kan geen bewijs tegen Franken vinden en bovendien beschuldigt Franken hem van onderhandelen met het (communistische) verzet. Müntze wordt door de Duitse krijgsraad vanwege hoogverraad ter dood veroordeeld. Voor de moord op Van Gein gaan de nazi's 40 gijzelaars executeren.

Het verzet heeft ondertussen het plan van Smaal en Hans Akkermans aangenomen om de gijzelaars en gevangen verzetslieden te bevrijden met hulp van Rachel, die daarvoor ook de vrijlating van Müntze afdwingt. Het verzet heeft een plattegrond en sleutels van het Duitse hoofdkwartier met de ondergrondse cellen. De operatie mislukt door verraad terwijl Rachel een verdieping hoger zingt op een Duits seks feest. Tim Kuipers komt om, Hans Akkermans ontsnapt. Franken blijkt van veel dingen op de hoogte. Hij haalt Rachel naar zijn kantoor en zorgt er via de microfoon van het verzet voor dat het verzet Rachel als de verraadster gaat zien. Getrouwen van Müntze bevrijden zowel hem als Rachel en ze duiken onder in een gezellig bootje aan een oever, samen het einde van de oorlog afwachtend. Franken probeert met een schip vanuit Scheveningen naar Hamburg te ontsnappen, maar wordt door Hans Akkermans aan boord doodgeschoten.

Rachel en Müntze lopen na de bevrijding op straat en treffen Ronnie die een Canadees heeft opgepikt. Rachel en Müntze zoeken notaris Smaal en zijn vrouw op. Zij verdenken hem ervan een sleutelrol te hebben gespeeld in de dood van Rachels ouders. Bovendien kwam hij bij de SD over de vloer en had dus gelegenheid om hen in te lichten over de operatie. De notaris "is tot een andere conclusie gekomen" aan de hand van zijn zwarte boekje en wil hen dat vertellen, maar alleen in het bijzijn van de Canadese politie: hij is jurist en wil hen geen vooroordeel geven. Zover komt het niet, want hij wordt door een onbekende aan de deur doodgeschoten. Müntze zet de achtervolging in, maar wordt door een verzetsman herkend en door de menigte opgepakt. Rachel neemt het zwarte boek uit de zak van de vermoorde notaris en wordt in huis opgepakt door verzetslieden die haar aan het raam herkenden.

Müntze komt alsnog voor het vuurpeloton van zijn gevangengenomen mede-Duitsers, omdat zijn Duitse bevelhebber zich beroept op het Britse oorlogsrecht dat de vijand zijn eigen rechtspraak laat - een historisch feit! - en Rachel wordt met andere "landverraders" opgesloten en mishandeld - ze krijgt volledig naakt een ton stront en pis over zich heen - totdat een Canadees militair en dokter Hans Akkermans haar ontzetten. Rachels enige bezittingen zijn haar halsketting met portretten van ouders en broer en het zwarte boekje van notaris Smaal. Hij neemt haar naar zijn dokterspraktijk en laat haar de buit zien die hij van Franken heeft afgenomen. Rachel herkent voorwerpen van haar familie, onder meer de aansteker die ze de boerenzoon gaf. Akkermans vertelt dat Müntze dood is. Rachel krijgt een aanval van verdriet, en Akkermans geeft haar een injectie om te kalmeren. Insuline zo blijkt, en zoveel dat ze eraan zal sterven, vertelt hij terwijl ze vecht tegen de duizeligheid. Akkermans laat zich als verzetsheld toejuichen door de menigte onder zijn balkon. Daardoor krijgt Rachel de gelegenheid chocola te eten en het effect van de insuline teniet te doen. Ze springt van Akkermans' balkon en ontkomt in de menigte, Akkermans roept haar na "Ik krijg je nog wel, Hoer!"

Met Canadese militairen zoekt Rachel Gerben Kuipers op die juist getuige is van de opgraving van zijn zoon Tim in massagraven van vermoorde verzetslieden. Aan de hand van het zwarte boekje en een Duits arrestatiebevel voor dokter Akkermans wordt het verleden gereconstrueerd. Akkermans werd door de Duitsers in 1944 gearresteerd maar weer vrijgelaten en verried in ruil rijke joodse families zodat ze vermoord en beroofd konden worden door Franken. Hij heeft door tussenkomst van notaris Smaal nog op een keukentafel de blindedarmoperatie van Rachels broer gedaan en hem en zijn ouders in contact gebracht met Van Gein, zodat zij deelnamen aan de vluchtpoging in de Biesbosch. Gerben Kuipers zet samen met Rachel de achtervolging in op Akkermans, die - net als Rachel eerder - in een doodskist probeert te ontsnappen. Ze onderscheppen hem en Akkermans probeert vanuit zijn kist Rachel om te kopen met geroofd geld en sieraden. Maar Rachel gaat hier niet op in en schroeft met haar halsketting de kist dicht zodat Akkermans later stikt. Gerben en Rachel zitten aan het water en vragen zich af wat ze met die rijkdom moeten.

Rachel keert terug naar het heden waar ze aan het water zit als haar gezin - twee kinderen en man - haar komen ophalen. Ze rennen terug naar het hek van kibboets, die Kfar Stein (Steindorp) blijkt te heten, volgens een bord gesticht met geld van oorlogsslachtoffers. Militairen rijden het hek binnen, geweerschoten zijn hoorbaar als de bevolking dekking zoekt - het is de tijd van de Suezcrisis.

Acteur     Personage     Opmerkingen
Carice van Houten     Rachel Stein/Ellis de Vries     Rembrandt: Beste actrice
Sebastian Koch     SS-Hauptsturmführer Ludwig Müntze    
Thom Hoffman     Hans Akkermans    
Halina Reijn     Ronnie    
Waldemar Kobus     SS-Obersturmführer Günther Franken    
Derek de Lint     Gerben Kuipers    
Christian Berkel     SS-Obergruppenführer Käutner    
Dolf de Vries     Notaris Smaal    
Peter Blok     Van Gein    
Michiel Huisman     Rob    
Ronald Armbrust     Tim Kuipers    
Frank Lammers     Kees    
Matthias Schoenaerts     Joop    
Johnny de Mol     Theo

Halina Reijn (Amsterdam, 10 november 1975) is een Nederlands actrice en schrijfster. Ze is geboren in Amsterdam, en opgegroeid in Wildervank (Groningen). Ze woont momenteel weer in Amsterdam. Zij is winnares van de Theo d'Or, een Nederlandse toneelprijs.

Reijn speelde als tiener jarenlang bij de Vooropleiding Theater in Groningen. Deze professionele jongeren-theateropleiding (destijds onder leiding van Josja Hamann) heet tegenwoordig De Noorderlingen. Vele talenten uit het noorden van Nederland, zoals Dragan Bakema, Mark Ram, Marcel Hensema en Inge Jan Lighthart Schenk zijn hier begonnen met spelen. Reijn studeerde later aan de toneelacademie van Maastricht toen ze geïntroduceerd werd bij Theu Boermans. Vervolgens heeft ze jaren bij De Trust (later opgegaan in de Theatercompagnie) gespeeld. In 2003 stapte ze over naar de Toneelgroep Amsterdam. Ze stond onder meer in Hamlet en in verschillende stukken van Tsjechov.

In 1998 won ze een Colombina voor haar rol van Lulu in de voorstelling Shopping and Fucking van Mark Ravenhill bij De Trust. In 2004 werd ze genomineerd voor een Theo d'Or voor haar hoofdrol als Lavinia (Vinny) in Rouw Siert Electra van Eugene O'Neill bij Toneelgroep Amsterdam in de regie van Ivo van Hove. Reijn kreeg in Polen een prijs tijdens het internationaal theaterfestival Kontakt in Toruń (juni 2009) voor haar solovoorstelling 'La voix humaine'. Dit stuk van Jean Cocteau werd geproduceerd door Toneelgroep Amsterdam en geregisseerd door Ivo van Hove.

Reijn was in verschillende bioscoopfilms te zien, zoals de voor de Oscar voor beste niet-Engelstalig film genomineerde film Zus & Zo van Paula van der Oest, Ik Omhels Je Met 1000 Armen met Maaike Neuville, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen, Zwartboek van Paul Verhoeven en Blind van Tamar van den Dop. Naast haar optredens op toneel en in films had Reijn gastrollen in Nederlandse televisieseries als Pril geluk, Baantjer, Fort Alpha, Unit 13 en Intensive Care.

Reijn debuteerde op 1 oktober 2005 als schrijfster met de psychologische roman Prinsesje Nooitgenoeg (ISBN 9044606972) bij uitgeverij Prometheus. In 2009 worden haar columns uit Viva gebundeld tot een dagboek Halina: Doen alsof ik iemand anders ben (ISBN 978-90-446-1416-9).

In 2007 vertolkte ze de rol van Mabel Wisse Smit in de tweedelige televisieserie De Prins en het Meisje, waarvoor ze een Gouden Kalf voor beste actrice ontving. In 2009 ging de Hollywoodfilm Valkyrie onder regie van Bryan Singer in première, waarin ze een rol speelde naast o.a. Tom Cruise en in 2010 de door Robert Jan Westdijk geregisseerde film De Eetclub, naar het boek van Saskia van Noort.

Onder regie van Ben Sombogaart vertolkte Halina de titelrol in de psychologische thriller Isabelle, naar het boek van Tessa de Loo. Isabelle ging september 2011 in de Nederlandse bioscopen in première. Ze had zich sterk vermagerd voor de rol.
Vanaf maart 2013 is Halina te zien in de titelrol van de televisieserie Charlie, een remake van de populaire serie Nurse Jackie van de Amerikaanse zender Showtime. In de zomer van 2013 was Reijn te zien in het tiende seizoen van Ranking the Stars.

Film

    2012 De Overloper - Hannie
    2011 Goltzius and the Pelican Company - Portia
    2011 Isabelle - Isabelle
    2010 Sintel - Sintel
    2010 De Eetclub - Hanneke Lemstra
    2010 Sterke verhalen - Hostess
    2010 Win/Win - Deniz
    2008 Valkyrie - Margarethe von Oven
    2007 Nadine - Nadine
    2007 Blind - Marie
    2006 Zwartboek - Ronnie
    2006 Ik omhels je met 1000 armen - Lureen
    2003 De Passievrucht - Ellen
    2003 Polleke - Tina
    2003 Grimm - Maria
    2001 Zus & Zo - Bo Mendes
    2001 Îles flottantes - Isa

Televisie

    2013 Charlie - Charlie Bloem
    2011 Flikken Maastricht - Hannie de Groot (gastrol)
    2011 Van God los - Nadia
    2010 In therapie (2010) - Lara
    2007 De Prins en het Meisje - Mabel Wisse Smit
    2006 Voor een paar knikkers meer - moeder van Michiel (stem)
    2002 De Afrekening
    1999 Suzy Q - prostituee
    1997 Fort Alpha - Eva
    1994 Pril geluk - Sanne

Reijn speelde samen met Jeroen van Koningsbrugge mee in de videoclip My Demons van ZEUS.

    Op televisie is Halina veelvuldig te zien als tafeldame bij Matthijs van Nieuwkerk in het populaire tv-programma De Wereld Draait Door, DWDD.
    In de periode 2005-2009 was ze columniste voor het weekblad Viva.
    Ze is vaste columniste voor JAN, de Uitkrant en het Vlaamse DM Magazine.
    Op 25 juli 2013 kwam voor het eerst naar buiten in diverse media, dat Halina een relatie zou hebben met Edgar Davids.
    Reijn is goed bevriend met actrice Carice van Houten en acteurs Marwan Kenzari, Robert de Hoog en Geza Weisz

    In 2013 won ze de Theo d'Or voor de titelrol in Nora van Henrik Ibsen (Toneelgroep Amsterdam, regie Thibaud Delpeut)
    Op 26 februari 2013 kreeg zij bij het 25-jarig jubileum van Toneelgroep Amsterdam de 'Courbois-parel van Kitty Courbois
    In 2007 won ze een Gouden Kalf voor De Prins en het Meisje (Speciale Jury Prijs).
    In 2006 werd Reijn genomineerd voor een Gouden Kalf (Beste Vrouwelijke Bijrol) voor Zwartboek.
    In 2004 werd ze genomineerd voor een Theo d'Or voor haar hoofdrol als Lavinia (Vinny) in Rouw Siert Electra.
    In 1998 won ze een Colombina voor haar rol van Lulu in de voorstelling Shopping and Fucking.

Halina Reijn: Ik ben een hoer van mijn eigen emoties

 De Nederlandse actrice Halina Reijn denkt bij het spelen van heftige scenes vaak aan het overlijden van haar vader. Ze put uit haar eigen verdriet en pijn om haar acteerprestaties op een hoger plan te brengen.

Halina Reijn (35) is bij het grote publiek bekend vanwege haar rollen in de films Zwartboek en Valkyrie, waarin ze naast vriendin Carice van Houten en Tom Cruise speelt. Halina Reijn speelt ook regelmatig in zware theaterstukken. Om haar diversiteit aan rollen geloofwaardig te kunnen spelen roept ze haar eigen emoties op.

'Je put altijd uit je eigen pijn. Mijn grootste pijn was toen mijn vader wegviel', vertelt de actrice aan Novum Nieuws. De vader van de actrice overleed toen ze 10 jaar was.

Als Halina ruzie heeft analyseert ze meteen de situatie voor haar eigen toneelspel. 'Je bent ook een beetje een hoer van je eigen emoties', vindt de alom bewonderde actrice. 'Je bent bereid om alles in te zetten.'

Halina Reijn vindt Nederlandse films 'burgerlijk'

Volgens Halina Reijn klopt er niets van het cliché dat naaktscènes typerend zijn voor de Nederlandse film. "Het was misschien in de jaren zeventig zo, maar nu al lang niet meer."

De actrice vertelt tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival aan NU.nl dat zij de Nederlandse films van de laatste paar jaren maar braaf vindt.

"We zijn weer heel burgerlijk geworden, er zijn te weinig films met naakt. Laten we weer wat meer naakt gaan", aldus Reijn.

Vriendin en collega-actrice Carice van Houten is het met haar eens. "Het is echt niet zo dat naakt gaan het allerleukste is wat er bestaat, absoluut niet, maar het moet wel een beetje uit de taboesfeer zo onderhand." In Vlaanderen gaat men veel minder krampachtig om met bekende blote actrices als Marie Vinck, Ella Leyers en Maaike Neuville.

Als de actrices zelf mogen kiezen zouden ze Drive-acteur Ryan Gosling en de ster van de film Shame, Michael Fassbender nog wel eens naakt willen zien in een film. "Ja, Ryan Gosling en Michael Fassbender in een soort roadmovie met z'n tweeën en dat ze dan de hele tijd naakt zijn", aldus Reijn.

Halina Reijn houdt van Katja Schuurman

Halina Reijn heeft een liefde ontwikkeld voor Katja Schuurman nadat zij samen in de nieuwe serie Jackie speelden.

Toen Reijn hoorde dat Katja Schuurman haar tegenspeelster was in de serie was ze behoorlijk sceptisch.

"Maar ze deed zo'n goede auditie. We hebben een enorme chemie. Iets oers. Ik heb een ontzettende liefde voor haar ontwikkeld, ook privé. We zijn echt vriendinnetjes geworden."

Reijn vindt de rollen die zij en Schuurman spelen mooi, zegt maandag in dagblad Metro. "Het zijn mannelijke vrouwen. Niet van die trutjes. Ze werken hard, zijn cynisch en seksueel weird of ze gebruiken mannen."

Ze herkent zichzelf er wel een beetje in. "Ik leid ook een beetje het leven van een man. Net als hoofdverpleegster Charlie heb ik ook nog geen goede balans gevonden tussen werk en privé."

De actrice heeft lang getwijfeld om de rol überhaupt aan te nemen. "Met een serie leg je je voor langere tijd vast en dat is moeilijk te combineren met mijn toneelcarrière."

Ze deed het toch, vanwege het goede script maar ook omdat ze simpelweg nog eens in een serie wilde spelen. "Daar waar vroeger de vernieuwing te zien was in film, gebeurt het nu in al die nieuwe tv-series. Ze zijn hip en hot."

Anti glamour-boek Carice en Halina is af

 Hartsvriendinnen Halina Reijn en Carice van Houten hebben samen een boek geschreven. Het ligt nog niet in de winkel, maar Halina kon het niet laten alvast een sneak preview van de lifestyle gids te geven.

Aan de hand van collages, tekeningen en handgeschreven pagina's geven de twee in Anti glamour - 24/7 een kijkje in hun leven. Halina en Carice gaan daarbij als adviseurs aan de slag. Tips over ontharen, tongzoenen, make-up en het invriezen van eitjes passeren de revue.

De actrices zelf sieren de cover, gekleed in zwarte jurkjes. Fans zullen nog even moeten wachten; Anti glamour wordt eind deze maand, dus nog in 2013, verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten