dinsdag 4 november 2008

Annette Gerritsen @ Dutch Babes


Annette Gerritsen (Ilpendam, 11 oktober 1985) is een Nederlands topschaatsster. Huidige schaatsploeg is het DSB-team

Annette Gerritsen is een echte sprintster en komt zodoende het best tot haar recht op de 500 meter en 1000 meter. Op de 500 meter is ze in het bezit van het Nederlands record voor junioren met 38,57 en haar 1.16,14 was zelfs een wereldrecord voor junioren op de 1000 meter. Beide afstanden reed ze op 23 januari 2005 in Salt Lake City.

Op 29 december 2005 weet Gerritsen zich tijdens het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen op de 500 meter te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn.

Na de eerste omloop stond Gerritsen knap tweede achter Marianne Timmer en door in de tweede omloop in een nog snellere tijd wederom als tweede achter Timmer te eindigen stelde ze haar ticket naar Turijn veilig.

Een dag later verzekerde Gerritsen zichzelf van een tweede startbewijs op de Spelen door achter Ireen Wüst en Marianne Timmer derde te worden op de 1000 meter. Ze bleef ruim een halve seconde voor op Paulien van Deutekom. Dit was belangrijk aangezien de genomineerde Barbara de Loor niet aanwezig was. Van Deutekom diende met haar vierde plaats in januari met De Loor te strijden om het laatste ticket; De Loor won die strijd.

Op 28 januari 2007 tijdens de wereldbeker sprint wedstrijd in het Thialf in Heerenveen wint Annette Gerritsen voor het eerst in haar carrière de 500 meter. De overwinning heeft ze mede te danken aan een val van directe tegenstandster Jenny Wolf. Wolf ging door gebrek aan evenwicht in de eerste bocht onderuit.

Het nieuwe seizoen begon goed voor Annette Gerritsen met de eerste plaats op de 500 meter bij de NK Afstanden in Heerenveen. Zij eindigde voor twee andere leden van de 'rode DSB-trein', Margot Boer en Marianne Timmer. Ook op de 1000 meter kwam Gerritsen op het podium.

Hoewel haar tijd eerst ruim voldoende leek voor de eerste plek, werd ze uiteindelijk tweede achter verrassend winnares Paulien van Deutekom. Gerritsen eindigde nog wel voor Ireen Wüst, die een voor haar doen wat teleurstellend weekend beleefde. Op haar laatste afstand in dit schaatsweekend, de 1500 meter, werd Gerritsen 5e.

Dit betekende dat Annette Gerritsen ook op deze afstand wereldbekerwedstrijden mocht gaan rijden. Tijdens de world cup-wedstrijden reed ze op de tweede 500m in Calgary een dikke pr door heel dicht bij het Nederlandse record van Andrea Nuyt te komen: 37,63!

Tijdens het NK Sprint 2008 viel Annette Gerritsen op de eerste dag tijdens de 1000 meter waardoor ze werd uitgeschakeld voor de titel. Gerritsen reed de rit niet uit waardoor haar beschermde status voor kwalificatie op het WK Sprint onzeker werd.

Aan het einde van het toernooi maakte de technisch directeur van de Topsport Commissie Langebaan (TCL) van de KNSB, Hans Gootjes, bekend dat Gerritsen is aangewezen voor WK Sprint-deelname op basis van haar eerste 500 meter die ze reed en haar prestaties in het huidige seizoen tot nu toe

Na de eerste dag op het WK stonden alleen de Duitse vrouwen Friesinger en Wolf voor Annette Gerritsen. Landgenoten Timmer en Wüst stonden achter haar (4e en 5e)

In de World Cups blijft Annette Gerritsen goed en constant presteren. Door het wegvallen halverwege het seizoen van de Chinese Beixing Wang eindigt ze als tweede in het eindklassement van de wereldbeker, achter de oppermachtige Jenny Wolf.

Voor het laatste toernooi van het jaar, de WK Afstanden, weet Gerritsen startbewijzen voor de 500 en, enigszins verrassend, ook de 1000 meter te bemachtigen. Dit doet ze ten koste van haar teamgenote Marianne Timmer.

Op beide afstanden presteert ze naar behoren. Op de 500m belandt ze op de plek die haar het hele seizoen heeft toebehoord bij aanwezigheid van Jenny Wolf en Beixing Wang, ze wordt derde. Ook op de 1000m haalt ze echter ook -verrassend- brons, achter de Duitse Anni Friesinger en de Canadese Kristina Groves.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten