maandag 21 juni 2010

Eva Jinek NOS Journaal lezeres @ Dutch Babes


Eva Jinek (Tulsa (Oklahoma), 13 juli 1978) is een Nederlands journalist en nieuwslezer bij het NOS Journaal.

Dutch Babe Eva Jinek is geboren in Tulsa, Oklahoma en groeide op in Washington D.C. Haar Tsjechische ouders besloten echter naar Nederland te verhuizen toen ze elf werd. “Net voordat ik naar de middelbare school ging, besloten ze dat ze toch liever wilden dat mijn broer - speelfilmproducer Jan Jinek - en ik in Europa verder zouden opgroeien. Ik herinner me dat ik al na zes weken mijn eerste gesprekje in het Nederlands voerde.”

Na een studie Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden ging Eva Jinek in 2004 bij de buitenlandredactie van het NOS Journaal werken, waar ze zich bezighoudt met de Verenigde Staten. Daarnaast presenteert ze sinds eind 2007 het NOS Journaal op 3. Sinds het najaar van 2008 presenteert Eva Jinek ook de ochtend- en middagbulletins van het NOS Journaal.

In mei van dat jaar vormde ze samen met collega-redactielid Monique van Hoogstraten de redactie van Het maakbare nieuws, een bundel met verhalen van achttien buitenlandjournalisten, bedoeld als antwoord op het boek Het zijn net mensen van journalist-publicist Joris Luyendijk.

Grotere bekendheid kreeg Eva Jinek als medepresentator van de uitzending 'Amerika Kiest' van de NOS over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de (vanuit Nederland gezien) nacht van 4 op 5 november 2008. Samen met nieuwslezer Philip Freriks deed ze rechtstreeks verslag vanuit restaurant The Occidental vlakbij het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

Over de voorbereiding van 'Amerika Kiest' vertelt Eva Jinek in de Mikro Gids: “De laatste weken voor de uitzending heeft Amerika Kiest mijn leven helemaal beheerst, op het eind zelfs 24 uur per dag. Ik was zó zenuwachtig. Het voelde alsof alle ogen op mij gericht waren. Ik dacht alleen maar: O mijn god, laat ik het goed doen. Echt goed doen!”

Op 20 januari 2009 was ze de centrale presentator van de live uitzending op Nederland 1 van de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten.

Op 2 maart 2009 kwam Eva Jinek in het nieuws toen repetitiebeelden, waarin ze haar decolleté schikt, op internet werden geplaatst. Op slag werd ze beroemd met de kreet: ik zie je borsten! Een dag later was Eva Jinek de tafeldame van Matthijs van Nieuwkerk in het programma De Wereld Draait Door. Als reactie op het voorval met haar boezem zei ze tegen Matthijs: "Nee, ik vind het niet echt vervelend. De eerste keer dat ik het zag, kreeg ik wel een rood hoofd. Dat geschreeuw! Waarom? Maar dit is wie ik ben. En ik geloof niet dat ik me daarvoor hoef te schamen."

Aanvankelijk zou Eva Jinek samen met Twan Huys het actualiteitenprogramma Nieuwsuur presenteren. Op 19 mei 2010 werd bekend dat ze hier van af ziet vanwege een relatie met advocaat Bram Moszkowicz.

Op 4 juni 2010 maakte ze haar radiodebuut als vaste invaller voor het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het tv-programma Nieuwsuur zal worden gepresenteerd door Twan Huys en Eva Jinek.

Eva Jinek komt van de NOS, waar zij bekend is als presentator van het NOS Journaal en het Journaal op 3. Huys is als presentator van NOVA een bekend gezicht van de NPS.

Nieuwsuur is de opvolger van NOVA, een programma dat de NPS en de VARA maken.

De nieuwe rubriek wordt vanaf september elke avond van 22.00 tot 23.00 uur uitgezonden op Nederland 2.

Clairy Polak
In het programma wordt in het bijzonder ruimte gemaakt voor buitenlands nieuws, Europa, politiek en economie. Het programma krijgt een onderzoeksredactie.

Eerder werd bekend dat Clairy Polak interviews voor Nieuwsuur gaat doen. Polak is nu één van de presentatoren van NOVA.

Hoofdredacteur wordt Carel Kuyl, die nu nog de leiding heeft bij NOVA. Adjunct-hoofdredacteuren worden Hugo van der Parre (NPS) en Rob Koster (NOS).

NOS Nieuws-presentatrice Eva Jinek vertrekt niet naar Nieuwsuur. Jinek ziet af van de overstap naar het nieuwe actualiteitenprogramma van de NOS en NPS vanwege haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz.

Volgens Eva Jinek heeft Nieuwsuur-hoofdredacteur Carel Kuyl laten weten die relatie 'onwenselijk' te vinden in combinatie met het presenteren van het programma. Jinek blijft nu bij NOS Nieuws. Volgens NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes kan ze daar prima een belangrijke rol blijven vervullen.
Onvoldoende draagvlak

Volgens Eva Jinek heeft Kuyl haarzelf en de NOS laten dat het onwenselijk is dat ze presentatrice wordt van Nieuwsuur vanwege haar privé-relatie met de topadvocaat. 'Daarnaast lijkt op de redactie van het programma onvoldoende draagvlak te bestaan voor mij als presentator vanwege die relatie', aldus een verklaring van Jinek.

'Mijn journalistieke integriteit en mijn professionaliteit staan niet ter discussie, maar onder die omstandigheden kan en wil ik niet werken.' Nieuwsuur is de 'neutrale' opvolger van Nova, waar Kuyl al hoofdredacteur van is, en dat ook het grootste deel van de redactie van Nieuwsuur levert.

Eva Jinek zegt 'met buitengewoon veel plezier' bij de NOS te blijven. Haar baas Hans Laroes zegt de keuze te begrijpen om geen 'anchor' te worden van Nieuwsuur. 'Binnen de werkwijze van de NOS kan zij als presentatrice zeer uit de voeten'. Hij zegt blij te zijn dat ze bij de NOS blijft, 'in een belangrijke rol'.

Mariëlle Tweebeeke wordt de nieuwe presentatrice van Nieuwsuur. Zij is de tegenhanger van Twan Huys, samen presenteren ze week-op week-af het nieuwsprogramma Nieuwsuur dat vanaf september Nova en het NOS journaal van 10 uur vervangt.

Mariëlle Tweebeeke begon haar carrière bij AT5, en werkte sinds drie jaar als presentatrice bij RTL Nieuws. Ze neemt bij Nieuwsuur de functie over van Eva Jinek, die afzag van de baan omdat ze een relatie heeft met advocaat Bram Moszkowicz.

Mariëlle Tweebeeke zei twee weken geleden nog in het Parool dat ze enorm had genoten van haar rol tijdens het verkiezingsdebat in Carré en dat ze vaker wilde interviewen. In Carre stelde ze pittige vragen aan alle lijsttrekkers. Jan-Peter Balkenende zei haar dat 'ze lief keek.' "Ik keek helemaal niet lief", reageerde Mariëlle Tweebeeke.

Eva Jinek maakt morgen haar debuut als radiopresentatrice van het NOS-programma Met Het Oog Op Morgen op Radio 1. De 31-jarige sexy blondine treedt toe tot de poule van vaste invalkrachten.

Jinek vervangt morgen de vaste presentator Tijs van den Brink, die tijdelijk niet inzetbaar is door zijn werkzaamheden voor talkshow Knevel & Van den Brink. In haar eerste uitzending mag de journaliste onder meer een gesprek met een Limburgse componist en zanger voeren.

Eva Jinek keerde overigens terug als presentator van het NOS Journaal. Ze was hier op 1 mei mee gestopt omdat ze naar het programma Nieuwsuur zou overstappen. Jinek werd echter geloosd, omdat haar relatie met Bram Moszkowicz de goedkeuring van nieuwe collega's niet kon wegdragen.

Mariëlle Tweebeeke nieuwe Eva Jinek

Presentator Mariëlle Tweebeeke zal het nieuwe gezicht worden van het nieuwe NOS programma Nieuwsuur.

Presentator Mariëlle Tweebeeke zal vanaf 6 september dagelijks te zien zijn in het nieuwe actualiteitenprogramma van de NOS en de NPS. Tweebeeke gaat bij Nieuwsuur een duo vormen met Twan Huys van de NPS. Mariëlle Tweebeeke is sinds 2007 werkzaam bij RTL en begon haar televisiecarrière in 2001 bij AT5. "Voor mij is dit een unieke kans. Ik heb bij RTL een hele mooie tijd gehad maar tegen zo'n aanbod kan je bijna geen nee zeggen.", aldus Mariëlle Tweebeeke

Mariëlle Tweebeeke presenteert Nieuwsuur in plaats van Eva Jinek. Jinek moest gedwongen afscheid nemen van het programma vanwege haar privé relatie met Bram Moszkowicz. Hierdoor zou zij niet meer onafhankelijk kunnen functioneren.

Eva Jinek en Bram Moszkowicz zijn door de Amsterdamse zender AT5 gespot op een terras aan de Prinsengracht. Het veelbesproken liefdeskoppel vond het prima dat de fotograaf plaatjes schoot.

Onlangs werd bekend dat de 31-jarige Eva Jinek een relatie heeft met de achttien jaar oudere Moszkowicz. Het stel leerde elkaar kennen toen de bekende advocaat door de NOS-presentatrice werd geïnterviewd voor het tijdschrift Linda. De relatie kostte Jinek haar baan bij het toekomstige programma Nieuwsuur.

RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeeke stapt over naar de NOS. Daar gaat ze vanaf 6 september het nieuwe programma Nieuwsuur presenteren, dat NOVA vervangt. Ze gaat een duo vormen met NPS-presentator Twan Huys.

Mariëlle Tweebeeke presenteerde sinds 2007 het RTL Nieuws van half acht. Ze begon haar televisiecarrière in 2001 bij de Amsterdamse stadszender AT5. Bij de NOS neemt ze de plaats in van Eva Jinek, die van de presentatie van het Nieuwsuur afzag na ophef over haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz.

Met Rick Nieman presenteerde ze onlangs nog het RTL verkiezingsdebat in het Amsterdamse theater Carré. Na dit debat werd ze zelf onderwerp van het nieuws, omdat CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende haar herhaaldelijke vragen ontweek met de opmerking 'U kijkt zo lief'. Balkenende was achteraf bereid zijn excuses daarvoor aan te bieden.

Mariëlle Tweebeeke noemt haar overstap naar Nieuwsuur „een unieke kans om aan de slag te gaan op een van de mooiste plekken van de Nederlandse journalistiek”. Ze vindt dat ze bijna geen nee kon zeggen tegen het aanbod van zo'n ambiteus project als Nieuwsuur.

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws omschrijft Mariëlle Tweebeeke als een talentvolle presentator en een goede aanwinst voor het presentatorenteam van zijn omroep.

2 opmerkingen: