donderdag 10 december 2009

Lottie Hellingman Nationale Wetenschapsquiz Het Voorspel @ Dutch BabesDecember staat voor de deur en dat betekent onder andere de jaarlijkse Nationale Wetenschapsquiz van de VPRO. Ook dit jaar zijn er verschillende voorrondes, maar dan onder de titels NWQ’s Voorspel. In vier afleveringen stellen Dutch Babe Lottie Hellingman en Rob van Hattum de acht kandidaten van 2009 voor.

Het Voorspel is een aanloop op de grote finale waarin u een beetje geholpen wordt met het beantwoorden van de wetenschappelijke vraagstukken uit de quiz. Mocht je thuis via kranten, tijdschriften of internet meedoen aan de quiz, dan helpt Het Voorspel een beetje. Lottie Hellingman presenteert het geheel op ludieke wijze.

In deze uitzendingen worden aan de hand van de thema’s waarneming, biologie, exact en logica tipjes van de sluiers van finalevragen opgelicht. Wetenschappers onthullen de wetenschap achter deze thema’s en de bijbehorende finalevragen. Kijken heeft dus zin, het maakt de quiz iets makkelijker.

Iedere aflevering van Het Voorspel vertellen twee finalisten wie ze zijn en waarom ze willen strijden in de quiz. Wat hebben ze met wetenschap en met welke grote vragen kampen ze? Niet alleen het antwoord daarop is belangrijk, maar ook hoe de oplossing van een probleem aan de hand van experimenten en redeneren tot stand komt.

NWQ’s Voorspel, 19.25 uur, VPRO (NL 2)

December komt er aan en dus is het tijd om uw hersenen te pijnigen op de tergende vragen van de Nationale Wetenschapsquiz.

Dit jaar hoeft u echter niet onvoorbereid aan de slag. U kunt voor enkele vragen al voorkennis opdoen in de voorrondes van de quiz genaamd 'Het Voorspel', uitgezonden op zondagavond 29 november, 6, 13 en 20 december om 19.15 uur op Nederland 2. Heeft u de hints en informatie uit Het Voorspel begrepen? Ontdek het door uw antwoorden op 15 quizvragen in te zenden via internet, www.nwo.nl/quiz.

De grote finale, de Nationale Wetenschapsquiz 2009, wordt op 27 december 2009 uitgezonden om 21.00 uur op Nederland 2. De quiz wordt gepresenteerd door Lottie Hellingman, bijgestaan door Rob van Hattum. Vier vertegenwoordigers uit de wereld van de kunsten nemen het op tegen vier wetenschappers.

De kandidaten in de televisieuitzending krijgen negentig minuten om zoveel mogelijk goede antwoorden te geven. U kunt er thuis tot en met 21 december over doen om met behulp van uw knappe familie, uw naslagwerken, de kennis uit Het Voorspel, uw vrienden of het internet de quiz te kraken en een reis te winnen.

De Nationale Wetenschapsquiz is een samenwerking van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en VPRO. Kijk voor de antwoorden naar de Nationale Wetenschapsquiz 2009 op 27 december om 21.00 uur op Nederland 2.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2009: zondag 20 December, 17.20 uur op Nederland 3, presentatie Lottie Hellingman.

In de Nationale Wetenschapsquiz Junior strijden vier basisschoolklassen om de titel 'Knapste klas van Nederland'. Elke klas heeft een knappe kop geselecteerd die de titel, en de daaraan gekoppelde ontdekkingsreis, in de wacht moet gaan slepen.

De Nationale Wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend programma van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De quiz wordt gepresenteerd door actrice en presentatrice Lottie Hellingman. Op 20 december zie je welke klas zich een jaar lang de knapste klas van Nederland mag noemen.

De quiz zit wederom vol stinkende, enge en slijmerige vragen die worden afgewisseld met wat pittige doordenkers. De kinderen zullen van goeden huize moeten komen om hier als winnaar uit de bus te komen.

In de zinderende finale zullen de klassenvertegenwoordigers uit groep 8 van CBS De Vliet uit Klaaswal, de G.J. Van den Brinkschool uit Wageningen, OBS Cranendonck uit Maarheze en OBS De Tweemaster uit Nigtevecht het tegen elkaar opnemen. Welke klas zal zich een jaar lang de knapste klas van Nederland mogen noemen? Kijk op 20 december om 17.20 uur naar Nederland 3.

Zondag 20 december, 17.20 uur, Nederland 3. Herhaling: zaterdag 26 december, 12.05 uur, Nederland 3

De presentatie van de Nationale Wetenschapsquiz Junior wordt dit jaar gedaan door Lottie Hellingman. Naast presenteren kan ze ook heel goed acteren. Ze speelt bijvoorbeeld in de voorstelling Ik en koningin en in de bioscoopfilms De Storm (een film over een grote overstroming in 1953) en De hel van '63 (over de Elfstedentocht).

In de Nationale Wetenschapsquiz Junior wordt Lottie Hellingman geholpen door Rob van Hattum. Hij heeft heel veel verstand van wetenschap en gaat de proeven uitvoeren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten