woensdag 29 oktober 2008

Ireen Wüst @ Dutch Babes


Irene Karlijn (Ireen) Wüst (Goirle, 1 april 1986) is een Nederlandse schaatsster. Tijdens de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn won Ireen Wüst goud op de 3000 meter en brons op de 1500 meter.

Samen met Sven Kramer, haar ploeggenoot bij Jong-Oranje, bestormde Ireen Wüst in het seizoen 2004/2005 de Nederlandse schaatstop. In het seizoen daarvoor was Wüst al tweede geworden bij het Wereldkampioenschap voor Junioren. Toch kwam haar snelle doorbraak voor velen als een verrassing. Ireen Wüst werd derde op het NK allround, vierde op het EK allround en vijfde op het WK allround. Op die laatste toernooien was ze de beste Nederlandse. Met grote overmacht won ze in 2005 de titel die ze een jaar eerder net niet won: het wereldkampioenschap voor Junioren. De resultaten zorgden ervoor dat ze een seizoen later een contract bij de schaatsploeg van TVM kreeg.

Turijn 2006
Het voorseizoen verliep moeizaam, maar bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (tevens Nederlandse Afstandskampioenschappen) won Ireen Wüst op de 1000, 1500 en 3000 meter, waarmee ze zich kwalificeerde voor de Spelen.

Op 12 februari 2006 greepIreen Wüst het goud op de 3000 meter. Met een persoonlijk record van 4.02,43 was ze onder andere landgenote Renate Groenewold, de Canadese Cindy Klassen, de Duitse Anni Friesinger en de Olympisch kampioene van Salt Lake City, Claudia Pechstein, te snel af. Op de tweede afstand, de ploegenachtervolging werd het Nederlandse team met Ireen Wust in de kwartfinales uitgeschakeld door Duitsland, en uiteindelijk zesde. Op de 1000 meter eindigde ze als vierde; op de 1500 meter werd ze derde, achter Cindy Klassen en Kristina Groves. Dankzij het behalen van de gouden medaille in Turijn werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ireen Wüst kreeg deze Koninklijke onderscheiding uit handen van de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Clémence Ross-van Dorp.

2006/2007
Op 21 december 2006 werd Ireen Wüst uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar 2006.

Bij de Europese kampioenschappen schaatsen 2006 in Hamar werd Ireen Wüst derde, achter Claudia Pechstein en Renate Groenewold. Op 24 december 2006 werd ze Nederlands kampioene Allround, tweede werd Renate Groenewold en derde Marja Vis.


Tijdens de EK Allround van 2007 stond Ireen Wüst na drie afstanden aan de leiding met een voorsprong van meer dan 14 seconden op de nummer twee, de Tsjechische Martina Sáblíková. Wüst reed na de Tsjechische, maar die had in de op een na laatste rit met groot machtsvertoon het oude wereldrecord voor buitenijs van Gunda Niemann uit de boeken gereden met een tijd van onder de zeven minuten. Wüst kwam op de streep toch net te kort, waardoor ze in het puntentotaal driehonderdste tekort kwam voor het goud. Sáblíková won, voor Ireen Wust dus, derde werd Renate Groenewold. Bij het WK Sprint haalde Wüst wederom zilver.

Op 4 februari won Ireen Wüst haar eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen, een 1500 meter in Turijn, voor Anni Friesinger enCindy Klassen. Haar tijd van 1.55,01 was ook een verbetering het oude baanrecord van Klassen (1.55,27). Tijdens het WK Allround van 2007 in Heerenveen behaalde Wüst de gouden medaille, voor op Friesinger. Ireen Wust behaalde medailles op alle vier de afstanden en reed persoonlijke records op zowel de 500 als de 3000 meter. Tijdens de finale van de Wereldbeker schaatsen 2006-2007 in Calgary won Ireen Wüst op 2 maart 2007 de 1000 meter voor dames in de nieuwe Nederlandse recordtijd van 1.13,83. Een dag later scherpte ze haar Nederlands record op de 1500 meter aan tot 1.52,38. Met haar zege op de 1500 meter is ze de derde Nederlandse vrouw die de wereldbeker won, na Yvonne van Gennip (twee keer) en Tonny de Jong. Op de eerste dag van het WK Afstanden (8 maart) in Salt Lake City pakte Wüst de titel op de 1500 m. Tijdens hetzelfde toernooi werd Wüst ook kampioen op de 1000 meter. Samen met haar ploeggenoten Renate Groenewold en Paulien van Deutekom werd ze tweede op de ploegenachtervolging.
2007/2008

Een paar weken voor het begin van het seizoen 2007/2008 kreeg Ireen Wust griep, maar dit verwaarloosde ze en ze trainde hard door. Dit bleek later een vergissing. Ze verloor op het NK Afstanden al haar titels, aan Paulien van Deutekom (1000 en 1500) en Renate Groenewold (3000). Twee weken later op de eerste van een reeks wereldbekerwedstrijden was de vorm nog steeds verre van aanwezig.

De kleine 'vormcrisis' deed Ireen Wüst besluiten om samen met haar collega's van de TVM schaatsploeg een weekje van het ijs af te gaan. Na deze korte periode van rust en training in de zon op Cyprus, komt Wüst zichtbaar sterker aan de start. Ireen Wüst eindigde voor het eerst op het podium bij de wereldbekerwedstrijden, onder andere door brons te veroveren op de 3000 meter in Erfurt. Hoewel het haar zeker niet gemakkelijk afging, komt ze langzaam maar zeker terug aan de wereldtop. Dit toonde ze door op het NK Allround in Groningen eerste te worden, voor Renate Groenewold en Paulien van Deutekom. Tijdens het NK Sprint werd ze tweede achter Marianne Timmer en verzekerde zij zich ook van deelname aan het WK Sprint.

Een week later, in het Russische Kolomna won Ireen Wüst het EK Allround. Zij eindigde voor ploeggenote Paulien van Deutekom en de Tsjechische Martina Sablikova. Met het winnen van de Europese titel leverde Ireen Wüst een unieke prestatie: zij is de enige Nederlandse schaatsster uit de geschiedenis die zich Europees-, Wereld- en Olympisch kampioene mag noemen. In Kolomna won ze de 1500 meter, werd ze tweede op zowel de 3000 als de 5000 meter en legde ze op de kortste afstand beslag op de vierde plaats. Op het WK Sprint in Heerenveen eindigde Ireen Wüst als zesde.

1 opmerking: