dinsdag 16 december 2008

Esther Vergeer @ Dutch Babes


Het is een mooie week voor rolstoeltennisster en Dutch Babe Esther Vergeer. Nadat ze dinsdag in de Amsterdamse RAI werd uitgeroepen tot gehandicapte sporter van het jaar, kreeg ze woensdag van de internationale tennisbond ITF de onderscheiding beste rolstoeltennisster van het jaar.

Het is de negende achtereenvolgende keer dat Vergeer de award krijgt. De 27-jarige Esther Vergeer heerst al jaren in het vrouwenrolstoeltennis en is sinds januari 2003 al 354 wedstrijden ongeslagen.

De Nederlandse won dit jaar twaalf singletoernooien en twaalf dubbeltoernooien en leidde Nederland naar de overwinning in de World Team Cup.

Haar grootste succes boekte Esther Vergeer op de Paralympische Spelen in Beijing, waar ze voor de derde opeenvolgende keer de olympische titel pakte. Tevens veroverde ze zilver in het dubbelspel.

Esther Vergeer 1 van de GOUDEN PORTRETTEN VAN MONIQUE VELZEBOER

In het jaar van de Olympische Spelen in Beijing maakte fotografe Monique Velzeboer een serie indrukwekkende portretten van Olympisch, Paralympisch en wereldkampioenen (o.a. Minke Booij, Yuri van Gelder, Mark Huizinga en Esther Vergeer).

Deze naakt portretten hingen tijdens de Olympische Spelen in het Holland House en zijn nu samengebracht in een unieke verjaardagskalender met iedere maand een topsporter in goud afgebeeld. De netto opbrengst van de naaktkalender gaat naar het Liliane Fonds.

Een van de gouden sporters van de kalender is hockeyster Minke Booij (ambassadrice van het Liliane Fonds). Zij leverde deze zomer als aanvoerster van het dameshockeyteam een absolute topprestatie en behaalde daarmee een Olympische gouden plak. Eerder werd Minke al wereldkampioen (2006) en won zij met haar team de Champions Trophy (2007) en vele andere toernooien. Minke staat op de kalender bloot afgebeeld in een typische hockey houding: stick aan de bal, uiterste concentratie en klaar om te slaan. Een gouden sporter met een gouden stick en bal en zelfs een goud lichaam.
Voor de fotoshoot lieten de atleten hun kleren vallen, en lieten zich naakt met alleen een likje goude verf fotograferen.
Ook Mark Huizinga is in goud en staat klaar om je vast te grijpen. De bekende vastberaden blik in z’n ogen. Een beeld, een seconde, dankzij de foto een moment voor eeuwig. Judoka Huizinga werd tijdens de Spelen in Beijng al snel uitgeschakeld, maar behaalde eerder in Sydney de Olympische titel en won daarnaast vele belangrijke toernooien.
Paralympisch kampioen en wereldkampioene rolstoeltennis Esther Vergeer mag met haar indrukwekkende carrière zeker niet ontbreken. Esther Vergeer haalde maar liefst drie keer goud op de Paralympische Spelen (2000, 2004 en 2008) en werd vier wereldkampioene. Het portret van Esther Vergeer laat een gespierde naakte tennisster zien die met kracht en souplesse haar sport beoefent.

Sculpturen
Fotografe Monique Velzeboer portretteerde de kampioenen als marmeren sculpturen uit de oudheid. ‘Ik wilde de sporters vastleggen op dat ene ultieme sportmoment. De kracht en de passie komt dan prachtig tot uiting en dat zijn de mooiste momenten van topsport’, aldus Velzeboer. De sporters werden voor de sessie van top tot teen met goud beschilderd door visagiste Bianca Olijerhoek (bekend van o.a. Kopspijkers).
De keuze om ook gehandicapte topsporters te portretteren lag voor de hand. Velzeboer, ooit zelf Olympisch kampioen shorttrack schaatsen, belandde na een sportongeval waarbij zij een dwarslaesie opliep in een rolstoel. Aan haar sportcarrière kwam abrupt een einde maar dankzij revalidatie en een enorme doorzettingskracht slaagde zij er in een succesvolle carrière op te bouwen als fotografe. Velzeboer: ‘Een handicap is geen reden om op te geven! De gouden portretten laten een gelijkwaardigheid zien waarbij de handicap volkomen ondergeschikt is.’

De kampioenen
Overige sporters die staan afgebeeld op de kalender: Esther Vergeer - Paralympisch kampioen en wereldkampioene rolstoeltennis, Bart Brentjens – Olympisch kampioen en wereldkampioen mountainbiken, Marit van Eupen – Olympisch kampioen en wereldkampioene roeien, Gianni Romme – Olympisch kampioen en wereldkampioen schaatsen Kenny van Weeghel – Paralympisch kampioen en wereldkampioen wheelen, Yuri van Gelder - Wereldkampioen turnen, ringen, Monique van der Vorst - Wereldkampioene handbiken, Annette Roozen - Wereldkampioene sprint en verspringen voor gehandicapten, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout – Wereldkampioen 470 zeilen, Pieter Gruijters – Paralympisch en Wereldkampioen speerwerpen voor gehandicapten.

Uniek cadeautje voor de feestdagen
De verjaardagskalender is prachtig uitgevoerd in goud en zwart en heeft een chique uitstraling. Het thema ‘olympisch/ paralympisch kampioenen en wereldkampioenen’ past natuurlijk uitstekend in het jaar van de Olympische Spelen in Beijing en de schitterende portretten zal vele harten van sportliefhebbers sneller doen kloppen. Een uniek cadeautje voor de feestdagen dus, voor maar € 14,95. De netto opbrengst van verkoop is bestemd voor het Liliane Fonds.

Liliane Fonds
Sinds jaren fotografeert Monique Velzeboer kinderen van het Liliane Fonds op locatie in ontwikkelingslanden. Zij doet dit samen met Libelle columniste Wieke Biesheuvel en artdirector Erma Rotteveel van mediabureau Windkracht 10. Van deze foto’s worden kalenders en kaarten gemaakt waarvan de netto opbrengst naar het Liliane Fonds gaat. Dit jaar heeft Velzeboer in Ghana, de zogenaamde goudkust van West-Afrika, kinderen in goud geportretteerd met als achterliggende gedachte dat iedereen goud verdient en juist ook deze kinderen! Deze kalender en de wenskaarten zijn, net als de verjaardagskalender, te bestellen via www.moniquevelzeboerfoundation.nl en bij de vestigingen van Sligro.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten